Festival Prague Proms 2019 uzavřela tradiční Hollywoodská noc

Patnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms, který se tradičně odehrává v Praze a v Kutné Hoře završila filmová hudba koncertu Hollywood Night. Český národní symfonický orchestr (ČNSO) pod vedením Carla Davise dokázal, že mu filmová hudba svědčí. Zazněla hudba z filmů jako Casino Royale, Nejtemnější hodina, Kill Bill a 8 hrozných (Ennio Morricone za hudbu k tomuto filmu, kterou nahrával společně s ČNSO, získal Oscara). Sólový zpěv obstarali Ondřej Izdný, David Kraus, Lenka Máčiková a Jorge Concepcion.
Carl Davis Prague Proms 2019 – Hollywood Night (zdroj Prague Proms)

K jedním z vrcholů večera zajisté patřil i emotivní projev v podání Martina Huby, jenž za doprovodu orchestru přednesl řeč Winstona Churchilla z filmu Nejtemnější hodina. „Je pro mě velká čest spolupracovat s ČNSO a být součástí vrcholu festivalu a sezóny. Je to orchestr, který umí zahrát jakýkoliv žánr hudby, hráči jsou rychlí jako blesk. Vždycky si spolupráci s ČNSO velice užívám,“ řekl Carl Davis, jenž spolupracuje s ČNSO již od samého začátku festivalu Prague Proms a to nejen při hudbě k hollywoodským filmům, ale i při koncertech věnovaným liverpoolské skupině The Beatles.

Festivalu se v letošním ročníku povedlo představit, pro Česko netradiční, gospelový soubor The Jeremy Winston Chorale, který svým energickým vystoupením strhl diváky v Obecním domě a stylově tak odstartoval festival Prague Proms. Do Prahy premiérově zavítali hot-jazzový The Hot Sardines, kteří vyprodali industriální prostory La Fabriky v jejíchž prostorách se odehráli tři koncerty letošního ročníku festivalu.

Prague Proms 2019 – Hollywood Night (zdroj Prague Proms)

Dalším premiérovým vystoupením byla show uskupení Canadian Brass v Anežském klášteře, kde si milovníci žesťových nástrojů mohli užít precizní vystoupení kanadských hudebníků. K vrcholům festivalu bezesporu patřilo vystoupení jedné z největších operních hvězd současnosti, tenoristy Ramóna Vargase, který se po boku hostující sopranistky Lenky Máčikové a pod dirigentskou taktovkou Marcella Roty představil divákům v Obecním domě na koncertu, který byl diváky i kritiky vnímán velice úspěšně.

V ročníku plném premiér nemůžeme opomenout ani znovuotevření jazzového clubu The Loop Jazz Orchestra, který se přesunul z prostor Občanské plovárny do budov nahrávacího studia ČNSO. Big band Jan Hasenöhrl & The Loop Jazz Orchestra se s koncertem Jazz of the 60‘s postaral o stylový otevírací večer. “Prostory klubu mají výbornou akustiku, která nás přivedla k myšlence jazzového klubu. Propojení s kontrolní režií nahrávacího studia ČNSO také umožní živé nahrávky koncertů.Tak o klubu hovoří ředitel festivalu Prague Proms a ČNSO Jan Hasenöhrl.

Prague Proms 2019 – Hollywood Night (zdroj Prague Proms)

Návštěvnost festivalu Prague Proms 2019 se dostala téměř k 95 procent své kapacity. Největší úspěch zaznamenaly koncerty již zmiňovaného Ramóna Vargase & ČNSO, Gospel!, The Hot Sardines v La Fabrice a tradičně největší hit festivalu, koncert Hollywood Night.

Konečnou tečku za festivalem bude koncert Jazz Efterrätt – 21let na scéně, který se odehraje 3. října 2019 v prostorách nově otevřeného The Loop Jazz Clubu.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat