V porovnání s posledním měřením se totiž ani u jednoho z rybníků nijak zásadně nezměnil stav. „V Domanínském rybníce se v měření, které bylo provedeno před čtrnácti dny, neukázalo nic podezřelého. Nyní už tam byly takové hodnoty sinic, že spadl z kategorie nejvyšší až do té třetí, nevhodné pro koupání. Těžko vlastně říct, z jakého to bylo důvodu, závisí to na více faktorech,“ přiblížil Josef Roháček, vedoucí krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou.

Za faktory ovlivňující kvalitu vody se podle Roháčka považují například vlivy počasí, nebo třeba síla hnojení okolních polí. „Pak ještě kupříkladu i to, zda-li mají okolní rekreační objekty v pořádku odpustě a kanalizování, nebo ne,“ dodal Roháček.

Čtyřdenní cesta motorkářů začala v Havlíčkově Brodě
Čtyřdenní cesta téměř devadesáti harleyářů začala v Brodě

U Kachličky na Havlíčkobrodsku pak stále zůstává platný zákaz koupání. O pět centimetrů se sice zlepšila průhlednost vody, sinic je v ní ale stále tolik, že pro uživatele představuje podstatné zdravotní riziko. Jedinou nádrží, kde se na havlíčkobrodsku dá koupat, je tak Břevnická nádrž, kde se voda drží na přijatelné druhé kategorii. Na rybníku Ředkovec platí stejný stav jako u Domanínského rybníka na Žďársku.

Celkem deset ze sedmnácti sledovaných lokalit umožňuje koupání bez jakéhokoliv problému. Těmi lokalitami jsou například lom v Horní Cerekvi a vodní nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, Dalešická přehrada na Třebíčsku, nebo Malý Pařezitý na Jihlavsku.

Lipnice.
Sokolovna na Lipnici patří obci, má tak šanci na rekonstrukci

Druhý stupeň kvality vody, tedy takový, jež stále ještě umožňuje bezproblémové koupání, má krom Břevnické nádrže ještě například Trnávka na Pelhřimovsku, nebo Medlov s Pilskou nádrží na Žďársku.

Teplota vody zůstává ve všech lokalitách nezměněná. U některých lokalit ale ještě nebyla provedena nová měření, padají totiž do první, nebo druhé kategorie hodnocení. „U nich se pak měření provádí jednou za čtrnáct dnů, pokud si pohorší, děláme je jednou týdně,“ uzavřel Roháček.