Evropské zahradní skvosty

Většina zahrad a parků jsou doplňkem historických staveb, většinou zámků. Zahrady nabízejí nejen pastvu pro oči, ale i potěší naši duši.  A za kterými zahradami vyrazit? Co třeba do Franci, Itálie nebo Rakouska?

Rakousko

U našich sousedů patří k nejnavštěvovanějším zámkům jisto jistě vídeňský Schönbrunn.  Zdejší prostory obývala třeba Marie Terezie nebo císařovna Sissi. Po prohlídce zámku, zavítejte určitě i do rozlehlého parku s mnoha kašnami, sochami nebo menšími stavbami. Najdete tady také rostlinné labyrinty, skleníky s tropickými i středozemními rostlinami nebo Zahradu Korunního prince. Pokud budete cestovat s dětmi, můžete si dopřát cestu vláčkem nebo navštívit zoologickou zahradu, která je nejstarší zoo na světě.  Dalším lákadlem je údolí Kamptal, kde se kolem řeky Kamp nachází anglický zámecký park v Grafeneggu či Zahrada náboženství v klášteře Altenburg. Ovšem tu největší inspiraci pro svou zahrádku určitě najdete v Kittenbergerových zážitkových zahradách ve Schilternu.

Francie

Milovník krásných zahrad rozhodně nemůže minout parky ve Versailles. Pokud jste je už viděli, zamiřte do zahrad Claudea Moneta v Giverny. Tady slavný malíř žil a své schopnosti dokázal využít i při proměně pozemku v rostlinný obraz, který je opravdu velkolepý. Jedna část zahrady je tvořena jen z květin a druhá se nese spíše v japonském stylu, což v 19. století nebylo příliš obvyklé. V druhé části, tak nechybí jezírka, lekníny a můstky. Ve Francii jsou také cílem spousty turistů zámky na Loiře. Zámek Villandry obklopují kouzelné zahrady, kterým nechybí okrasné plochy, vodopády, vyhlídka nebo labyrint a to vše v geometricky souměrném řešení prostoru.

Zahrada Clauda Moneta

Itálie

Ani Itálie, není nijak pozadu.  Mezi nejkrásnější patří Villa d’Este v Tivoli asi 35 kilometrů do Říma.  Tento zahradní park dostal své jméno po kardinálu Tivoli, pro kterého se toto sídlo budovalo. Zahradní park je typický svými terasovitými stupni a vodními prvky.  Na 3,5 hektarech se nachází až 300 vodotrysků, vřídel, více než 100 vodních kaskád a několik desítek fontán.  Možná se ptáte, odkud se ta všechna voda bere?  Veškeré vodní prvky jsou zásobeny potrubím a to z řeky Aniene.

Villa d este Itálie

Studentka logopedie se zájmem nejen o řeč, ale i o cestování, čtení knih a další. Snad texty nikoho neurazí a budou se líbit.