Alena Karešová (†92): SVOJE TĚLO VĚNOVALA NA VÝZKUM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Alena Karešová (†92): SVOJE TĚLO VĚNOVALA NA VÝZKUM

1983 Bota jménem Melichar
1983 Bota jménem Melichar (Foto ara)

Už nikoho neměla, zemřela opuštěná a v ústraní. Alena Karešová (†92), která zářila v řadě vedlejších rolí ve snímcích jako Bota jménem Melichar či Slunce, seno, jahody a propůjčila svůj hlas vypravěčky seriálům Arabela a Létající Čestmír, ve středu naposledy vydechla. Před smrtí se sama rozhodla, že nechce mít pohřeb.

Karešová byla bezdětná a po smrti svého druhého manžela, recitátora Milana Friedla (†78), dožívala sama. Své vrstevníky přežila a mladší kolegové na ni zapomněli. V kontaktu s ní byl jako jeden z mála režisér Zdeněk Troška (66), v jehož filmu Bota jménem Melichar si zahrála výraznou roli přísné učitelky Andulky. Obsadil ji i do komedie Slunce, seno, jahody, kde si zahrála maminku Šimona Pláničky.


Nebavil ji život

Právě Troška oznámil, proč si herečka pohřeb nepřála. „O její smrti mě informovala jedna z jejích posledních kamarádek. Pohřeb nebude, sama paní Karešová si ho nepřála, prý už nikoho nemá a své tělo věnovala lékařské fakultě,“ prozradil režisér s tím, že se tím rozhodla přispět vědě a studentům. S herečkou a někdejší dlouholetou pedagožkou herectví na fakultě režie na FAMU naposledy mluvil letos po Velikonocích. „Říkala mi, že už ji nebaví život. Stěžovala si, že uklouzla cestou z jídelny, kam chodila na oběd,“ dodal režisér smutně.

Odložená herečka
Herečka v posledních letech skoro nevycházela z bytu a byla velmi zatrpklá. „Když si uvědomím, jaké dnes máme herce, kteří jsou sice in, ale jsou to jen tváře a nikoli herci, tak je to k pláči!“ říkala Karešová s tím, že ačkoli toužila hrát zásadní role, režiséři ji nechtěli. „A jestli se mě chcete zeptat, jak se mám, tak mizerně! Patřím do šuplíku odložených hereček. Herec je bohužel pouhá námezdní síla,“ dodala v jednom z mála rozhovorů pro Aha! zahořkle.

Zastřelila Rázlovou
Za svůj herecký vrchol považuje Rosemarie Fantovou, která ve dvacátém z Třiceti případů majora Zemana s názvem Modrá světla bez hnutí brvou zastřelí Reginu Rázlovou (72). „Pepíček Bek mi tehdy řekl – byla jsi náramná v tom Zemanovi, počkej, teprve teď ti začne kariéra! No a nezačalo nic...“ popisovala. Přestože po Zemanovi ztvárnila nesčetně rolí, považovala je za nicotné. „To ostatní jako by nebylo!“ říkala o svých dalších postavách, včetně učitelky v Botě jménem Melichar. „Snad jen Arabela, kde mi režisér Václav Vorlíček svěřil průvodní slovo. To jsem byla ale spíš takový dabér. Panu Vorlíčkovi za to ale moc děkuji. Byla to pěkná práce,“ pochvalovala si.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.