Ruská herecká legenda skončila na jednotce intenzivní péče poté, co se zranila při pádu z jeviště během večerního představení v moskevském divadle Ruská píseň. Představitelka zlé Marfuši z kultovní pohádky Mrazík se po pádu postavila na vlastní nohy, podle svědků ale do zákulisí po svých bez pomoci odejít nedokázala.

Čurikovová se při pádu zranila a skončila v péči lékařů. „Její stav je vážný,“ potvrdil pro agenturu TASS mluvčí nemocnice, ve které je herečka hospitalizovaná. Podle nepotvrzených informací má národní umělkyně Sovětského svazu zlomená žebra.

Před kamerou začala Čurikovová sbírat zkušenosti počátkem 60. let, ale dlouho se musela spokojovat jen s epizodními, komicky laděnými rolemi. Nové obzory se jí otevřely koncem 60. let, kdy se poprvé pracovně setkala s debutujícím režisérem Glebem Panfilovem, který v ní nalezl nejen svou životní partnerku, ale i protagonistku téměř všech svých filmů.

V České republice je herecká legenda známá především pro roli Marfuši v pohádce Mrazík z roku 1964. Čurikovová je nositelkou mnoha cen včetně Stříbrného medvěda z Berlinale 1984 za roli v melodramatu Válečná romance. Dvakrát navštívila karlovarský festival, v lednu 2003 byla hostem Febiofestu.