Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve středu odstartoval dvacátý ročník Letních shakespearovských slavností v Brně. V jednom měsíci se postupně představí osm her

Veselé paničky windsorské ve středu otevřely dvacátý ročník letních shakespearovských slavností Brno. Od 17. července do 11. srpna se v Brně představí osm her Williama Shakespeara ve dvaceti představeních, z nichž tři tituly budou pro město premiérové. Novinkou jubilejního ročníku je také představení v angličtině.

Letní shakespearovské slavnosti jsou letní divadelní akcí pořádanou v České republice a na Slovensku. Ve čtyřech městech jsou v průběhu letních měsíců uváděna díla Williama Shakespeara. Festival představení pod širým nebem trvá od konce června do začátku září na otevřených scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Brněnská představení se již tradičně konají na nádvoří hradu Špilberk.

Dvacátý ročník je oproti loňskému obsáhlejší. Dvacet her jako oslava dvaceti let na scéně

Letošní ročník přináší celkem osm shakespearovských her, na které se mohou návštěvníci přijít podívat ve dvaceti představeních. Kromě Veselých paniček windsorských slavnosti nabízejí i Zimní pohádku, Zkrocení zlé ženy, Dobrý konec všechno spraví, Mnoho povyku pro nic, Hamleta, Komedii omylů (ve slovenštině) a novinku hranou v anglickém znění – titul Othello. „Velkou změnou pro letošní ročník je bezesporu i nasazení představení kompletně v anglickém jazyce, k němuž se vracíme na Špilberku poprvé od roku 2000,“ vysvětlil ředitel Letních shakespearovských slavností Brno Roman Valla.

Autor fotografie: Michal Růžička

Pro Othella, nastudovaného souborem Prague Shakespeare Company, pořadatelé poprvé vyzkouší titulkovací zařízení. „Shakespearovská angličtina je tak specifická, že jí často mají problém porozumět i rodilí mluvčí. Proto jsme se rozhodli představení v angličtině doplnit tímto zařízením,“ uvedl za pořadatele Michal Rychlý. Postavu Othella si zahraje britský herec Nari Blair-Mangat, kterého mohou znát diváci například z filmu Vražda v Orient Expresu.

Pro letošní rok jsou připraveny hned tři premiéry

Každý ročník letních slavností přináší alespoň jednu novinku v každém ze zmíněných měst. „Jednotlivé hry na konkrétní ročníky jsou vybírány tak, abychom maximálně vyvážili sestavu titulů pro danou sezonu a pravidelně v každém ročníku prezentovali alespoň jedno premiérové představení,“ doplnil Valla.

Všechna města dohromady čítají celkem třináct her a 157 představení. Premiérové tituly jsou tři – Zimní pohádka na Pražském hradě, Zkrocení zlé ženy v Ostravě a Romeo a Julie v Bratislavě. Zimní pohádka je příběh o žárlivosti, naději a zázracích. Jedním z nich je například to, že William Shakespeare ve hře propůjčil Čechám moře. Režisérem inscenace je Pavel Khek, který ke spolupráci přizval Martina Hofmanna, Michala Isteníka, Veroniku Architevu, Sašu Rašilova nebo Matouše Rumla.

Autor fotografie: Viktor Kronbauer

Brněnské slavnosti se ponesou na vlně humoru

V Brně festival ponese na vlně humoru. Počínaje doposud nejúspěšnější inscenací Veselých paniček s Bolkem Polívkou, přes Zkrocení zlé ženy až po Komedii omylů. „V jednotlivých městech Letních shakespearovských slavností se jednotlivé tituly prolínají a reflektují i reálné časové a organizační možnosti jejich prezentace. Repertoár obvykle není úplně identický,“ uvedla Jana Vallová z tiskového oddělení brněnských slavností.

V případě nepříznivého počasí se představení nikdy neruší předem, je ale možné, že se posune až o půl hodiny, případně bude přerušeno a dokončeno až za lepších podmínek. Na představeních není dovoleno používat deštníky. Přímo na místě je možné si koupit pláštěnku.

Autoři | Foto Letní shakespearovské slavnosti Brno

Štítky Letní shakespearovské slavnosti, Brno, divadlo, Shakespeare, Bolek Polívka, Hofmann, Isteník, Architeva, Ruml, slavnost, představení, William Shakespeare, angličtina, Zkrocení zlé ženy, pohádka, Česko, Bratislava, Ostrava, Špilberk, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu odstartoval dvacátý ročník Letních shakespearovských slavností v Brně. V jednom měsíci se postupně představí osm her  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.