Aktuality, Fotografujeme, Pojmy

Jak se fotilo ve vesmíru

Pan T.N. mi laskavě poskytl další zajímavé údaje o fotografické výbavě používané v americkém kosmickém programu.

Na oběžné dráze byl jako první Američan John Glenn na palubě lodi Friendship 7 v únoru 1962. Vybavili ho běžnou Minoltou Ansco Autoset na kinofilm, koupenou za 40 dolarů na Cocoa Beach na Floridě, upravenou k použití ve speciálním oděvu. Přístroj je uložen jako exponát ve Smitsonian, je ale depozitáři, nikoli vystaven.


Jeho nástupce Walter Schirra (jako jediný se účastnil projektu Mercury, Gemini i Apollo) byl už vybaven fotoaparátem Hasselblad C, běžný typ zakoupený za 500 dolarů. Přístroj byl zbaven zbytečné zátěže – například kožených polepů.

Však také firma Hasselblad byla náležitě hrdá a v inzerátech zdůrazňovala, že jde o běžný typ, jenom odlehčený. Nicméně přístroj byl vybaven kazetou na film na 100 záběrů.

Pro program Apollo však byl použit model Hasselblad EL. Poprvé byl použit v Apollo 8. Speciální 70 mm perforovaný film Kodak měl speciálně tenkou podložku. V jedné kazetě byl film pro 160 barevných nebo 200 černobílých obrázků. Lunární Hasselblady neměly zrcadlový hledáček, fakticky to tedy nebyly zrcadlovky, měly průhledový hledáček. Zaostření a nastavení clony a času se dělo ručně, ovládací prvky byly přizpůsobeny manipulaci ve skafandru. Při prvním letu Apolla 8 byly k disposici tři kazety s jemnozrným 80 ASA Panatomic-X filmem, dvě s Ektachromem SO-168, jeden s Ektachromem SO-121 a jeden s vysoce citlivým Kodakem 2485 s citlivostí 1600 ASA. Během mise pořídili celkem 1100 fotografií.

Na Měsíci zůstalo celkem 12 fotoaparátů. Při misi Apolla 15 mezi 26.7. až 7.8. 1971 byl použit tento Hasselblad 500 EL DATA CAMERA HEDC. Astronaut Jim Irwin jím na Měsíci pořídil 299 snímků a při cestě tam a zpět dalších 96. Tento přístroj se vrátil na Zemi a před pěti lety ho vydražili za 660 tisíc eur.

Je velmi nepravděpodobné, že některý z našich čtenářů při příští dražbě tento unikát získá. Všichni se ale můžeme potěšit fotografickou příručkou, kterou firma Hasselblad astronautům připravila. Zde je ke stažení ve formátu pdf.