Německo bude mít své operní ceny, uděleny budou poprvé v září

Nová operní ocenění Oper! budou od letoška udílena v Německu. První ročník se uskuteční 21. září v berlínském Koncertním domě (Konzerthaus) a obdržet je mají nejlepší německé i zahraniční operní produkce ve 20 kategoriích. Informoval o tom podle ČTK německý časopis zaměřený na operu Opernwelt.
Konzerthaus Berlin (zdroj commons.wikimedia.org/ Ansgar Koreng / CC BY 3.0 (DE))

Oceňováni mají být protagonisté před i za kulisami. Vítěze bude vybírat porota složená z osmi novinářů. V Německu je podle časopisu největší hustota operních domů na světě, zatím tam ale v této branži neexistovala žádná ocenění. Časopis Opernwelt pouze každoročně zveřejňoval výsledky novinářské ankety ohledně operních domů a umělců. Dohromady z přibližně 560 operních domů je jich více než 80 v Německu.

Za nejprestižnější operní ocenění jsou v současnosti považovány londýnské Mezinárodní operní ceny (The International Opera Awards). Letos v dubnu získal toto ocenění i Festival Janáček Brno v kategorii nejlepší operní festival.

První koncert sezony se bude v berlínském Konzerthausu konat už 30. srpna. Na programu bude 8. symfonie Gustava Mahlera. Pod vedením dirigenta Christopha Eschenbacha bude účinkovat Konzerthausorchestr Berlin, Český filharmonický sbor Brno, Slovenský filharmonický zbor, Staats- und Domchor Berlin a sólisté Erin Wall, Michaela Kaune, Marisol Montalvo, Mihoko Fujimura, Gerhild Romberger a další.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat