Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Cestující v metru mají přímo nad hlavami kostry z 12. století
Jedna z koster nalezených pod kostelem při výstavbě metra. Foto: VS + 2 x ČB archiv DPP

Cestující v metru mají přímo nad hlavami kostry z 12. století

Když na konci šedesátých let vznikal první úsek pražské podzemky, archeologové se nestačili divit. Pod kostelem sv. Pankráce v Praze 4 odhalili kromě zbytků rotundy i hroby, z nichž některé jsou dodnes ukryty v kryptě kostela a návštěvníci si je mohou prohlédnout jen při výjimečných příležitostech. Tubus metra vede pod kostelem jen v hloubce 15 metrů.

kostra-pankrac-2 Zbytky původní románské rotundy byly objeveny zcela náhodou. V letech 1968 až 1970 byl v souvislosti s ražbou mezi stanicemi Gottwaldova (dnes Vyšehrad) a Pražského povstání  v kostele sv. Pankráce a v jeho okolí prováděn archeologický průzkum. Při něm byly odhaleny zbytky rotundy a také pozůstatky hrobů, z nich nejstarší pocházejí z přelomu 11. a 12. století. Nacházejí se v lodi rotundy a dodnes na místě zůstaly. U rotundy se totiž před dávnými dobami rozprostíral hřbitov.

Podle dobových záznamů, kterých je poskrovnu, se rotunda v době vzniku nacházela ve vsi Krušina, která později zanikla v 15. století během husitských válek. Nutno však podotknout, že kromě základů rotundy a hřbitova archeologové na žádné další známky středověkého osídlení nenarazili.

Během válek mezi husity a křižáky na zdejších hřbitově skončila řada padlých členů Zikmundova vojska.  

Dnešní budova nenápadného kostela, který stojí nedaleko hradeb bájného Vyšehradu v parčíku mezi ulicemi Na Pankráci, Sinkulova a Na Klikovce, pochází z roku 1700. Stojí na základech gotického kostela, který zničili Švédové v polovině 17. století při obléhání Prahy.

Věž ukrývá vzácný zvon z roku 1505. Patří mezi nejstarší zvony u nás, váží úctyhodných 350 kilogramů, jeho průměr je 120 centimetrů a výška 86 centimetrů. Před dvaceti lety byly opraveny zdejší varhany z druhé poloviny 19. století.

Ne vždy během své dosavadní existence sloužil kostel věřícím, před zhruba dvě stě lety v něm byl sklad střelného prachu.

Fotografie z výstavby linky metra C. Tunely vedou přímo pod kostelem:

prazskeho-povstani-710528-svpankrac

prazskeho-povstani-710528-13-ad-kostel


Autor: red

Pražská lítačka letos již podvanácté

Včera v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Začne první etapa opravy Slévačské ulice, potrvá do července

22. dubna 2024 v 07:55

Ve čtvrtek 25. dubna začne TSK Praha s opravou Slévačské ulice. První etapa proběhne v úseku od ulice Cíglerova po ulice Kukelská a Zdobnická. Během ní bude komplexně obnoven povrch komunikace, opraví se kanalizační vpusti, revizní šachty, dojde k úpravě dopravního značení a zařízení a k opravě...

Praha 6: Jak řešit pěší propojení Kladenské a Africké ulice

20. dubna 2024 ve 12:09

Pokud se chcete zapojit do rozhodování, která ze tří uvažovaných variant má šanci na realizaci, přijměte pozvání na veřejné setkání v úterý 23. dubna v 17 hodin u trafačky za domem na adrese Kladenská 12.

Děti rozdají smajlíky a mračouny

20. dubna 2024 v 08:07

Akce Smajlík vrací do ulic Prahy 4. Dopravně preventivní akci pořádá radnice a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.

Další články
Nahoru