Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Hrdinové ze záchranek: Setkáváme se s agresí řidičů, říká mluvčí záchranářů

+ Dalších 7 fotografií
Bojují o životy dospělých ale i dětí, jejichž stav vyžaduje lékařskou pomoc. A to ať už jde o stav způsobený dopravní nehodou, pádem z výšky, či jinou nešťastnou událostí, která si vyžaduje převoz do nemocnice. Zachraňují lidské životy. Řeč je o záchranářích, kteří se na českých silnicích velmi často setkávají se situacemi, kdy řidiči zmatkují či jsou bezohlední a neumožní plynulý průjezd na komunikaci.... Ale někdy se setkají i s agresivitou.

Pro někoho je vůz záchranky jen houkající auto s blikajícím modrým majákem, které mu usnadní cestu v koloně, když se za ně "pověsí"... Mnohdy jsou na českých silnicích vidět situace, které komplikují záchranářům plynulý průjezd k pacientovi bojujícímu o život. Ale ve většině případů spíše řidiči zmatkují, než že by chtěli úmyslně ohrozit posádku sanitky...

Ale lidí, kteří potřebují pomoc od záchranářů a mnohdy jde opravdu o minuty, je hodně. "Průměrný počet hovorů na tísňovou linku 155 je přibližně 700 za 24 hodin. Průměrný počet výjezdů za stejnou dobu je 350. Posádky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy vyrazily v roce 2018 na pomoc při 128 997 událostech, tedy v průměru 353krát denně. V terénu resuscitovaly 628 pacientů. Dispečerky zdravotnického operačního střediska přijaly celkem 208 747 volání na tísňovou linku, 757krát vedly telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, v 19 případech telefonicky asistovaný porod. Ze všech ošetřených pacientů představují téměř polovinu senioři nad 70 let," řekla eXtra.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová něco málo ze statistik.

Bez záchranářů to zkrátka nejde. A na silnicích by se to mohlo obejít i bez dramatických komplikací... Stačilo by málo, kdyby řidiči měli více informací, jak se v kritických situacích zachovat.

Podívejte se na exkluzivní video, co je obecně pro záchranáře velkou komplikací.

Úvodní díl seriálu – Hrdinové ze záchranky – NAJDETE ZDE

1. díl seriálu - Češi se často chovají katastrofálně. Vůbec neřeší, že jede sanitka - NAJDETE ZDE

2 díl seriálu - Hrdinové ze záchranky: Češi zmatkují před sanitkou, porušují tím zákon, říká advokát Maxa - NAJDETE ZDE

Související články

Další články

Nejnovější kauzy