Jiří Hrzán a JEHO ZÁHADNÁ SMRT? Helena Růžičková ji...!

Jiří Hrzán

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. července 2019 18:55 | Aktualizováno: 20. července 2019 19:30

Prakticky každý Čech se shodne na tom, že život herce Jiřího Hrzána vyhasl moc brzy. Úspěšnému umělci se staly jeho záliby osudným v pouhých 41 letech, jak předpověděla jeho kolegyně Helena Růžičková.

Jiří Hrzán patřil v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století k tuzemským hereckým hvězdám. Hrál v Semaforu, později zakotvil v ansámblu legendárního Činoherního klubu. Zazářil i v řadě dodnes populárních komedií. V soukromí to ovšem byl jedním slovem hazardér.

Hrzán zemřel na podzim roku 1980 ve věku pouhých 41 let, osudným se mu staly dvě jeho záliby – ženy a výšky. 22. září toho roku lezl po zdi domu v Ladově ulici v Praze za přítelkyní. Na úrovni pátého patra bohužel ztratil balanc a spadl dolů. Těžkým zraněním podlehl o dva dny později ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí.

Pravdou je, že Hrzán mohl přijít o život už o několik let dříve. V Ostravě totiž už předtím spadl z římsy hotelu, kvůli čemuž mu nebyla prodloužena smlouva v Činoherním klubu. Jeho slibně rozjetou kariéru to pořádně zkomplikovalo, začal mít problémy s alkoholem a životosprávou celkově.

Proto ani není divu, že mu smrt v mladém věku shodou okolností předpověděla jeho kolegyně Helena Růžičková, nejspíš dobře si vědomá Hrzánových zálib. Parťákovi z legendární komedie Homolka a Tobolka ji údajně vyčetla z karet a bohužel se nemýlila.

Záliba v ženách a ve výškách jej tedy připravila o život a jeho dvě dcery musely vyrůstat bez táty. Jedna z nich, Barbora, je dnes rovněž respektovanou herečkou. Ve stopách svého otce jde svým způsobem i druhá dcera Tereza, která se věnuje výtvarnému umění.

Témata: Jiří Hrzán Helena Růžičková