Podlesníky se připravovaly v neckách
Kdo se v létě objeví na Valašsku, ať se zeptá na místní specialitu zvanou podlesníky. Nebo také úhraby.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Tyto bramborové placky pečené na zelných listech se dříve připravovaly v létě a na podzim, kdy bylo zelí čerstvé. Jedly se samotné nebo se přikusovaly k hlavnímu jídlu a rodiny na východě i severovýchodě Moravy je milovaly.
Pekly se v pecích, ale v průměru zhruba jen třikrát do roka. Zato když už, tak se jich v chalupách připravovalo hodně.
Zadělávaly se v malých neckách a podlesník se zakysaným mlékem ze sklepa byla výtečná pochoutka starých Valachů.
Na podlesníky potřebujeme:
- 5 velkých syrových brambor
- 5 velkých uvařených brambor
- 1 kelímek kyšky (smetanový zákys)
- trochu mouky
- sůl, vejce, máslo, zelné listy
Postup:
Syrové i vařené brambory nastrouháme a smícháme. Vlijeme kyšku, přidáme vejce, mouku, sůl a všechno důkladně promícháme. Na plech rozprostřeme zelné listy a celou směsí je pořádně potřeme.
Pečeme zhruba 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vytažení podlesníky potřeme máslem. Kdo má raději sladší pokrmy, může je na závěr pocukrovat.
Tip na výlet:Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm je největší a nejstarší ve střední Evropě, založen byl už v roce 1925. Právě zde se při slavnostech, často koncem léta, podlesníky pečou. Návštěvníci je mohou nejen ochutnat, ale také vidět, jak se placky během půl hodiny v peci zabarvily dozlatova nebo jak se zelné listy pokaždé skoro spálily, že se musely od placek s trpělivostí odtrhávat. |