abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Jak snadné je identifikovat autora textu

    21. 7. 2019 | Redakce | Různé | 1904×

    Úlohy na obřích šachovnicích ukazují sílu kvantových počítačů. Feroelektrické materiály pod lupou. Syntestézie, barvy samohlásek a falešné vzpomínky. Smartphony vs. chytré brýle pro rozšířenou realitu. Budoucnost sond Voyager.

    Kvantové počítače a problém šachových dam

    Oblíbený problém pro testování efektivity různých algoritmů představují pozice na velkých šachovnicích; V problému šachových dam máme za úkol umístit na šachovnici určitý počet dam tak, aby se vzájemně nenapadaly. Na klasické šachovnici může být dam logicky maximálně 8 (ani věží by se sem nedalo postavit víc), a ty zde lze umístit 92 způsoby. Od jak velké šachovnice zde svou sílu ukážou kvantové počítače, a od kdy klasické počítače začnou selhávat?

    Budou smartphony do 5 let vytlačeny chytrými brýlemi?

    Většina spotřebitelů si myslí, že dnešní smartphony nemohou naplno využít možností, které nabízí 5G. Celkem 50 % spotřebitelů se domnívá, že smartphony budou stále existovat i s nástupem 5G, ale že je do roku 2025 z velké části nahradí chytré AR brýle.

    Přímé pozorování feroelektrického kovu

    Tellurid wolframičitý WTe2 se chová jako kov a navíc vykazuje feroelektrické vlastnosti. To vše navíc za pokojové teploty a v podobě zcela běžného krystalu, není tedy třeba vytvářet 2D vrstvy či jiné speciální uspořádání.

    Graf praví: K určení autora stačí sledovat 12 slov

    Z kolika slov jde identifikovat autora textu a jak přesně se to myslí? Aktuální výsledky počítačové lingvistiky ukazují, že lidé používají jazyk originálnějším způsobem, než se na pohled zdá. V angličtině prý stačí 10-12 slov, jejichž používání sledujeme v delším textu.

    Krátce

    Svítící oblaka z krystalků ledu. Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2019 obdržel snímek „Nočné svietiace oblaky“.

    Sonda Juno a blesky na Jupiteru. V okolí Jupiteru se objevují nové typy krátkých pulsů, které vycházejí od blesků.

    Intenzivnější zemědělství uškodí přírodě méně než rozšiřování polí. Při stejném navýšení produkce potravin je dopad expanze zemědělské půdy na biodiverzitu mnohonásobně větší než dopad intenzifikační strategie.

    HD 139139: další záhadná hvězda s poklesy jasnosti. V průběhu 87 dní pozorování bylo zaznamenáno 28 událostí, které vypadají jako tranzit planety. Jenomže tranzity planet to asi nebudou.

    Na barvách samohlásek se prý shodnou nejen synestetici. Alespoň do určité míry. Samohlásku „á“ si údajně spíš představujeme červenou než zelenou a „í“ je zase spíš světlé než tmavé.

    Jak vznikají falešné vzpomínky. Každá událost je pokaždé, když je vyvolávána z paměti, ohrožena zkreslením a zapomínáním. (úryvek z knihy Julie Shawové Iluze paměti: falešné vzpomínky a proč jim věříme)

    Budoucnost sond Voyager. Obě sondy letí prostorem již 42 let a jsou zhruba 18 miliard kilometrů od Slunce, což je moc daleko na to, aby mohly využívat jeho tepla.

    Nově objevený komplex genů SMC5/6 a šlechtění rostlin. I u huseníčku je stále co objevovat.

    Napůl skoro sladké, napůl slané: Černé moře se stále nepromíchalo. K prolomení Bosporu došlo někdy během stoupání hladiny po skočení poslední doby ledové, uvádí se např. datum kolem 5500 př. n. l.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.