Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jak začíná láska? Polibek nikdy nelže a odolává věku

Věda

  5:17
ŘÍM - Nedávno jsme oslavili Světový den polibku: polibek je gesto lásky, z něhož vychází každý milostný vztah a které zůstává zásadní pro alchymii partnerů dokonce i po sedmdesátce, píše italský deník La Repubblica.

Polibek (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Prvním polibkem začínají téměř všechny příběhy lásky a tento akt provází časem partnery, kteří se ani ve vyšším věku nevzdávají toho, aby si vyměňovali tento typ projevu lásky. Jestliže tělo stárne, sexuální stimuly a touha klesají, ale touha po něžnostech přetrvává a polibek je spolu s objetím tím gestem lásky, které odolává času. Proto se 6. července slaví Světový den polibku. Tento svátek se začal slavit v Británii a příští rok oslaví svých třicet let.

Polibek osvobozuje od stresu a zvyšuje imunitu

Období dospívání je obecně tou dobou, kdy se experimentuje s prvním polibkem, který pak zůstává nezapomenutelnou vzpomínkou. „Polibek představuje konkretizaci citu. Ústa na ústech, mísící se dech a pohled z očí do očí jsou mostem, který spojuje vnitřní svět jednoho člověka s druhým,“ vysvětluje Valeria Randoneová, psychiatrička a sexuoložka z Italské federace vědecké sexuologie.

Polibek - ilustrační foto.

Pro dospívajícího člověka, ale může jít i o dospělého, je to ta nejintimnější forma kontaktu a předehry lásky. „Má význam předzvěsti lásky, neboť představuje jakousi navštívenku. Jestliže polibek nefunguje, nelíbí se nebo nevyvolává emoce, je nepravděpodobné, že se časem změní,“ uvádí sexuoložka. Zkrátka polibek nikdy nelže.

Jak léta ubíhají a sexuální touha klesá, představuje polibek způsob, jak sexualitu udržet při životě. „Polibek je první krok, z něhož vychází sexuální odpověď a skrze nějž se zažehává sexuální touha a ta se udržuje při životě s ubíhajícím časem a vyzrávajícím vztahem. Děje se tak v každém věku. Jestliže se partneři už nelíbají, ukazuje to na krizi vztahu, na proces separace nebo na citový nezájem partnerů, ať už jednoho i druhého. Často uhasíná uvnitř páru a rodí se jinde, společně s jinou láskou,“ vysvětluje Valeria Randoneová.

Významná role polibku

Nicméně líbání jen tak je mezi partnery stále vzácnější a často je jen předehrou k samotnému sexuálnímu aktu. Jinak řečeno, ne vždy nás líbání doprovází po celou dobu intimního vztahu. „Polibku je přikládána významnější role, magická a alchymická a také je vyčleňován ze sexuálního života. Nemusíme věnovat mnoho času polibku, při sexuálním aktu je líbání snadnější. Polibek nechává na kůži a v kůži vzpomínku na takové spojení,“ uvádí sexuoložka.

Co se děje s partnery, kteří se už nelíbají? „Když polibek chybí, partneři se dostávají do krize, či jak se častěji stává, partneři prožívají krizi a polibek chybí,“ dodává Valeria Randoneová. Zkrátka, když se partneři přestávají líbat, přestali se milovat a toužit po sobě.

Polibek (ilustrační foto)
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.