Kde a proč se Česko ztratilo v Evropské unii

Evropané mají za sebou týdny, v nichž jako by o povaze Evropské unie rozhodovalo, zda její vrcholné pozice obsadí Manfred, nebo Ursula, neřkuli Frans či dokonce Maroš. Zda do těchto funkcí pronikne nějaký spitzenkandidat, nebo někdo jiný a která cesta prohloubí či zmírní demokratický deficit Unie.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko a Evropská unie

Česko a Evropská unie | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jako by příští osud integrace určovalo to, jestli bude Evropa uhlíkově neutrální v roce 2050, nebo někdy jindy. Jeden přesvědčený Evropan to před časem vyjádřil takto:

„A tak nakonec může v mnoha lidech vznikat docela pochopitelný dojem, že Evropská unie spočívá jen v nekončících dohadech o tom, kolik mrkve smí někdo odněkud někam vyvézt, kdo toto množství stanovuje, kdo ho kontroluje a kdo eventuálně postihuje hříšníka, který dané předpisy poruší.“

Von der Leyenová chce kontrolovat demokracii ve všech zemích unie. ‚Nejde o ukazování prstem,‘ řekla

Číst článek

Tato slova přednesl před poslanci Evropského parlamentu nikoli tento týden někdo v diskusi před volbou Ursuly von der Leienové, ale Václav Havel před víc než 25 lety – v březnu 1994.

Což se v Evropské unii za čtvrtstoletí nic nezměnilo?

Od roku 1994 se rozšířila o 16 zemí včetně těch, které patřily do roku 1989 do sovětského bloku. Unie to přežila, stejně jako zavedení eura ve většině států, Lisabonskou smlouvu, Jean-Clada Junckera v čele Evropské komise i drsnou ekonomickou krizi 2008.

A přidala další čtvrtstoletí míru a blahobytu. Což zní samozřejmě až banálně, ale jen do chvíle, než se podíváme na Balkán 90. let a dnes vlastně kamkoliv po nejistém globalizovaném světě.

Nesolidární vyžírkové

Úskalí obtížné integrace docela dobře předpověděl i Václav Havel v citovaném proslovu:

„Zlí démoni číhají. Vzduchoprázdno, rozklad hodnot, strach ze svobody, utrpení a bída, chaos – to je prostředí, kde se jim dobře vede. Myslím, že nesmějí dostat šanci. Nevzejde-li totiž budoucí evropský pořádek z šířící se Evropské unie, založené na nejlepších evropských hodnotách a ochotné je hájit a vyzařovat, pak se může stát, že ho začnou organizovat nejrůznější pošetilci, fanatici, populisté a demagogové…“

Jak se na obhajobě evropských hodnot podílely nové země z východu? Staly se po vstupu novou krví unie? Chtěly přece na začátku přispět té staré blahobytem trochu zhýčkané Evropě svou zbystřenou citlivostí pro každou nesvobodu a novou energií.

Počet obyvatel Německa loni stoupl o 400 tisíc. Nejvíce do země migrují Evropané

Číst článek

Václav Havel končil v roce 1994 svůj projev před europoslanci slovy:

„Přijel jsem ze země, která se nemohla s nepatrnou přestávkou téměř šedesát let těšit ze svobody a demokracie… Snad mi věříte, že to je právě hloubka tohoto prožitku, která mne nutí starat se o dobrý osud této integrace a uvažovat o tom, jak ho posílit a učinit nezvratným.“

Jenže po 15 letech mají Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko pověst nesolidárních vyžírků a party z periferie, které jsou demokratická pravidla a svobody lhostejné.

Čeští politici – čest nemnoha výjimkám – si z Evropské unie vytvořili fackovacího panáka, na kterého sváděli své čistě domácí nezdary. Nepochopili, nebo přesněji nepřipustili si v honbě za hlasy v těch příštích volbách, že zájem České republiky je možné obhájit jen v rámci mnohem silnější unie. Že v cynickém globalizovaném světě neznamená osamocená malá země kdesi mezi Německem a Ruskem vůbec nic.

Václav Havel byl sice Evropanem hluboce přesvědčeným, ale zároveň přemýšlejícím a pochybujícím. Jeho brilantní projev je dodnes aktuální. A čeká na generaci nových politiků, kteří si vezmou k srdci, že v Unii nejde v první řadě ani o Ursulu nebo Manfreda, ani o tu mrkev.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Petr Šabata Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme