Cherubini, Seger, Míča

Cherubini, Seger, Míča
21. července 2019 Aktuality k vysílání Autor: Klára Beránková

Koncert vážné a duchovní hudby bude tuto neděli věnován slavnostní mši, varhanním skladbám a gratulačním kantátám.

Na úvod jsme vybrali rozsáhlou slavnostní mši d moll, číslo dvě, z roku 1811, kterou zkomponoval italsko-francouzský skladatel Luigi Cherubini. Je věnovaná knížeti Mikuláši druhému Esterházymu, který byl velkým milovníkem hudby. Byl to tentýž kníže, u nějž jako kapelmeister sloužil Joseph Haydn.  Zazní  v obsazení: Pamela Coburn a Gisela Burandt soprán, Cornelia Kallisch alt, Martin Thompson a Martin Wanner tenor a Jacob Will bas. Soubory Gächinger Kantorei a Bach-Collegium Stuttgart řídí Helmuth Rilling.

VarhanyZa další skladbou se přeneseme do kostela svatého Antonína v Hradci Králové, kde český varhaník Aleš Bárta natočil Osm toccat a fug z díla Josefa Ferdinanda Norberta Segera. Tato sbírka varhanních skladeb vyšla tiskem až 11 let po Segerově smrti a to v Lipsku roku 1793. Uchovala se ale i v mnoha dobových opisech na různých kůrech. My z ní uslyšíme všech osm částí.

Za hudbou se z Prahy vydáme na zámek do Jaroměřic nad Rokytnou a to do doby mezi lety 1699 až 1752, kdy tu žil hrabě Jan Adam z Questenberka. Tento vzdělaný a zcestovalýJaromerice_zahrada hrabě proslul mimořádnou zálibou v hudbě. Nejen že sám zpíval, hrál a komponoval, ale především vyhledával hudební mistry své doby. Díky tomu více jak půl století zněla v Jaroměřicích kvalitní hudba. Stálou zámeckou kapelu vedl přibližně od roku 1723 František Antonín Míča. My se zaměříme na jeho gratulační kantáty a serenády z let 1729 až 35. Byly to oslavné skladby pro hraběnku Antonii i pro hraběte Jana Adama z Questenberka a to k narozeninám i k jmeninám. Pražští komorní sólisté v čele s Liborem Hlaváčkem z nich nabídnou celkem pět a přidají i dvě árie z Míčovy opery „O původu Jaroměřic“. Zpívat budou sopranistky Eva Děpoltová a Jana Jonášová, altistka Libuše Márová, tenorista Jiří Zahradníček a bas Jaroslav Horáček.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!