Dnes Čtvrtek - polojasno 10°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 8°C
Čtvrtek 18. 4. 2024
Svátek má Valérie
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Podjezd mezi Zahradním Městem a Strašnicemi se na měsíc uzavře
Podjezd pod železničním mostem mezi Zahradním Městem a Strašnicem. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Podjezd mezi Zahradním Městem a Strašnicemi se na měsíc uzavře

Kvůli modernizaci železničního koridoru mezi Hostivaří a Vršovicemi bude od 25. července na měsíc pro všechny druhy dopravy uzavřen podjezd pod viaduktem mezi Zahradním Městem a Strašnicemi. Bude to znamenat komplikaci pro řidiče i MHD, místo tramvají pojedou náhradní autobusy. Z důvodu preference MHD bude pro osobní automobily také ve směru do Strašnic uzavřen podjezd v ulici v Korytech, a to v pracovní dny mezi 6:00 a 10:00 a 14:00 a 19:00.

Podjezdem mezi ulicemi Průběžná a Švehlova vede tramvajová trať spojující Strašnice a Vršovice s Hostivaří, místo které budou lidé muset využít náhradní autobusovou linku X26. Ta bude podjezd objíždět po trase Švehlova – Jižní Spojka – V Korytech – Průběžná – Na Padesátém. Výluka se dotkne také autobusových linek 101, 175, 195, 138, 177, 188 a 154.

Objízdné trasy pro řidiče budou ve směru do Strašnic s ohledem na uzavření podjezdu v Korytech poměrně komplikované – budou muset oblast objet buď přes Bohdalec a Vršovice, nebo přes Průmyslovou a Rabakovskou, případně Černokosteleckou. V opačném směru budou moci řidiči využít stejnou trasu jako autobusy.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která opravy zajišťuje, plánuje železniční most zbourat a nahradit novým. Ten by měl být vyšší, protože kvůli nízké výšce stávajícího podjezdu se často stávalo, že nákladní vůz shodil tramvajové troleje a zablokoval tím dopravu v celé oblasti.

Podle projektu SŽDC budou po rozšíření v podjezdu umístěny zastávky tramvaje, čekárna a odbavovací prostory pro novou vlakovou zastávku Zahradní Město. Z podchodu se lidé na železnici vedoucí po viaduktu dostanou po chodnících, schodištích, výtahy a eskalátory.

Vznikající téměř sedmikilometrový koridor mezi Hostivaří a hlavním nádražím bude první českou čtyřkolejnou tratí. Budou na něm dvě nové zastávky, a to Zahradní Město a Eden. Nádraží Vršovice čeká přeměna a rozšíření.

Naopak trať ve Strašnicích i se zastávkou zanikne, místo ní má vzniknout promenáda. Stavba vyjde na 4,4 miliardy korun, z toho tři miliardy chce SŽDC získat z evropských fondů. Termín dostavby je stanoven na podzim 2021.


Autor: ČTK

V úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí nahradí tramvaje autobusy

15. dubna 2024 v 10:22

Od středy 17. dubna do neděle 28. dubna bude z důvodu oprav přerušen tramvajový provoz v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí.

Praha 6: Přestupky nově vyřešíte v Poliklinice Pod Marjánkou

8. dubna 2024 v 07:17

Ve dnech 18. a 19. dubna bude pro veřejnost uzavřený odbor přestupkového řízení, protože se bude stěhovat z adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 do Polikliniky Pod Marjánkou.

Další články
Nahoru