Jedna z největších seznamek riskuje svou existenci v Obchodě Play

Jedna z největších seznamek riskuje svou existenci v Obchodě Play
2019-07-21T09:40:29+02:00
• 21. 7. 2019

Zdroj: tinder

1

Google nabízí vývojářům za jeden poplatek při registraci publikovat jakoukoliv aplikaci v Obchodě Play, pokud splňuje nastavené podmínky. Občas se ale dostanou do tohoto prostoru kontroverzní aplikace, případně ty, které nesplňují podmínky. Následný zásah ze strany Googlu je nekompromisní, což jsme mohli vidět nedávno. Nyní možná budeme svědky, jak jedna z největších seznamek bude bojovat s Googlem.

Tinder se řítí do problémů?

Tinder patří mezi jedny z největších seznamek na platformě Android. V základu je tato služba zdarma, ale pokud chcete bonusové funkce, musíte si zaplatit členství. Sice služba jako taková nepatří mezi nejlevnější, ale do této chvíle aplikace Tinder neměla jakékoliv komplikace a existovala v Obchodě Play. Avšak nyní pravděpodobně porušuje podmínky Obchodu Play, což může vést k sankcím, pozastavením existence v Obchodě Play nebo k odstranění.

Hlavní problém se může skrývat v aktuální změně možnosti placení v samotné aplikaci. Google totiž uvádí, že vývojáři musí používat funkci Fakturace Google Play. Doslova se píše v podmínkách:

Ke zpracování poplatků za aplikace a stahování ze služby Google Play musejí vývojáři používat platební systém služby Google Play.

Google si v tomto případě bere 30 % z ceny, ale pokud se jedná o předplatné, tak po jednom roce placení u daného uživatele se sníží poplatek na 15 %. Pro některé společnosti se jedná o příliš mnoho peněz, a proto se snaží nepoužívat tento systém placení. Vývojáři aplikace Tinder se tedy rozhodli, že v aplikaci nebudou používat nativní systém placení a přejdou na svůj vlastní – zadáte údaje platební nebo kreditní karty.

To je ale v rozporu s podmínkami Obchodu Play. Můžete do jisté míry namítat, že i jiné aplikace nepoužívají tento způsob placení. Příkladem může být třeba Spotify, ale tato služba vůbec nemá v aplikaci pro Android možnost placení.

Snímek obrazovky vlevo je z aplikace Tinder, vpravo ze Spotify. Na první pohled jsou si podobné, ale u Tinderu se jedná o součást aplikace, u Spotify se jedná jen o otevřenou stránku skrze Chrome Custom Tabs. Tento nepatrný rozdíl je nepatrný, ale Spotify neporušuje podmínky Obchodu Play. Někteří by mohli podotknout, že i další seznamka Badoo porušuje podmínky, ale aplikace jako taková nabízí i možnost placení skrze Obchod Play.

Výjimky existují

Google do svých podmínek zakomponoval výjimky, jelikož placením skrze Google Play není možné nakoupit úplně vše. Případně to není zatím podporované:

  • Maloobchodní zboží, například potraviny, oblečení, domácí potřeby nebo elektronika.
  • Poplatky za služby, například přepravní služby a taxi, úklidové služby, dovoz jídla, letenky nebo vstupenky na akce.
  • Platby jednorázových nebo opakovaných členských poplatků, například členství v posilovně, věrnostní programy nebo kluby nabízející doplňky, oblečení nebo jiné fyzické produkty.
  • Jednorázové platby, například platby mezi dvěma smluvními stranami, úhrady online aukcí a dary.
  • Elektronické platby faktur, například splácení úvěru na kreditní kartě, platby vodného a stočného, elektřiny nebo kabelových či telekomunikačních služeb.

Tinder s největší pravděpodobností bude čelit Googlu, pokud nezmění svůj model placení. Nabízí se nejjednodušší možnost, tedy odstranění placení v aplikací a nabídnou speciální stránku. Případně vrátit původní systém a nechávat si strhávat poplatky za každou platbu.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ota Navrátil

21. 7. 2019, 9:56

30% je opravdu hodně. Chápu, že se to vývojářům nelíbí. Nicméně pro uživatele je bezpečnější a pohodlnější integrovaný platební systém. Případně Google Pay.
Google v tomhle případě asi zkusí nejdříve dohodu. Na iOS jsou podmínky přísnější.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat