Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Veverkám se kvůli vedrům mění hnízda v rozpálené pece, opuštěním příbytku trable zvířat nekončí
Do záchranné stanice se letos dostala veverčata, která byla zalepená od montážní pěny. Jejich matka si naneštěstí vybudovala hnízdo ve fasádě domu před opravou. Veverky čekalo stříhání srsti a odstraňování pěny. Mláďata se naštěstí vzpamatovala, vyrostla a čeká je návrat do volné přírody. Foto: LHMP

Veverkám se kvůli vedrům mění hnízda v rozpálené pece, opuštěním příbytku trable zvířat nekončí

Během letních měsíců přijímají záchranné stanice pro volně žijící živočichy řadu veverčích mláďat, která prchají z hnízd v korunách stromů nebo ve fasádách domů. Vlivem vysokých teplot se totiž jejich příbytky stávají nesnesitelnými. Odchodem se sice veverky zachrání před přehřátím, ale jejich trable tím však nekončí.

Mláďata veverek, která ještě nejsou připravena na život mimo hnízdo, se nezřídka zraní při pádu, nepodaří se jim najít cestu domů a jsou ohroženi útokem predátorů. Při letních bouřkách a zesíleném větru se také stává, že veverky přijdou o své hnízdo. To bývá zničeno i při letní rekonstrukci fasády.

Během prázdninového období se proto zvyšuje počet mláďat, která končí v záchranných stanicích. V té pražské, kterou provozuje příspěvková organizace Lehy hl. m. Prahy  (LHMP), od začátku roku ošetřili už 80 veverčích pacientů. Necelá polovina z tohoto počtu se tam stále léčí.

„Většina veverek si ve stanici pobude dva až tři měsíce, některé ale potřebují i mnohem delší péči,“ uvedla mluvčí LHMP Petra Fišerová. Ročně přitom v této staniíci ošetří v průměru sto veverek, za letošním nárůstem by mohlo stát právě horké počasí.

Kromě výše uvedených důvodů stojí za zraněním veverek většinou srážka s autem, poranění od kočky či psa. V pražské záchranné stanici se daří zachránit přes 70 procent přijatých veverčích pacientů.

Lidé ve městech mohou v horkých dnech veverkách pomoci tím, že v místě jejich výskytu instalují mělké misky s vodou. Mohou jim také nabídnou ovoce, zeleninu, ořechy a slunečnicová semínka.

Pokud se někdo v přírodě setká s veverkou, která není plachá, nechá se snadno chytit nebo se pohybuje pouze po zemi, je dobré zavolat do záchranné stanice. Taková veverka je pravděpodobně nemocná, zraněná nebo vyčerpaná a potřebuje pomoc od odborníků. Pokud jde o mládě, mohlo se ztratit své matce, anebo ta uhynula.

„Nikdy si nalezené zvíře nenechávejte doma a nepokoušejte se jej sami léčit. Je pravděpodobné, že při neodborné péči uhyne,“ sdělila Petra Fišerová.

Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy je velmi vytížená. Loni přijala celkem 4712 zvířat. Mezi 141 různými živočišnými druhy převažovali jako tradičně ptáci.

Mezi nejčastější klienty záchranné stanice patřila loni zraněná zvířata (38 %) a osiřelá, nesamostatná mláďata (24 %). Zhruba dvě třetiny ošetřených zvířat tvořili ptáci. Nejvíce kosi (526), kachny (435), straky (143), labutě (116) a rorýsi (103). Výrazně vyšší byl loni počet přijatých netopýrů (390 jedinců deseti druhů).


Autor: TZ, red

Praha 10: Termín přihlášek programu Mládež kraji 2024 je prodloužen do 10. dubna

Dnes v 09:18

Praha 10 se v únoru letošního roku zapojila do projektu Mládež v kraji. Jeho prostřednictvím bude možné finančně podpořit veřejně prospěšné projekty mladých lidí.

V Praze 14 se bude uklízet i v dubnu

Včera v 18:42

Dobrovolnické úklidy se v Praze 14 staly tradicí, i letos se pouští aktivní občané i zástupci neziskovek do čištění veřejného prostoru. V dubnu jsou úklidy naplánovány na sedmi místech.

Praha 13 slavila Den učitelů

Včera v 15:56

Praha 13 si každoročně připomíná Den učitelů a stejně tomu bylo i letos. V obřadní síni radnice starosta David Vodrážka spolu s místostarostkou Marcelou Plesníkovou ocenil 42 zaměstnanců základních i mateřských škol včetně Domu dětí a mládeže Stodůlky. Ocenění si převzali pamětní list, medaili...

Praha 15: Výstava pod širým nebem

Včera v 11:31

Venkovní výstavu k 30. výročí vzniku Prahy 15 můžete vidět od 3. dubna do 20. června.

Úřad MČ Praha 14 vyhlásil výběrová řízení na pracovní pozice

Včera v 11:06

Úřad městské části Praha 14 vyhlásil několik výběrových řízení na pracovní pozice. Aktuálně se hledá „přestupkář" odboru dopravních přestupků, referent/ka odboru dopravy (pozemní komunikace), energetický manažer/ka, vedoucí odd. realizace investičních projektů, referent/ka odboru investičního a...

Praha 9: Uklízet se bude v Klíčovských sadech

Včera v 10:58

V rámci výzvy Ukliďme Česko organizuje Praha 9 úklid v Klíčovských sadech. Sraz je v sobotu 6. dubna 9 hodin v ulici Ke Klíčovu u Hotelu Ivka. Pro všechny budou k dispozici rukavice a pytle.

PVK:Přehled plánovaných výluk na 14. týden

Včera v 10:40

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 6 hledá kontrolora/kontrolorku

Včera v 09:56

Odbor školství radnice Prahy 6 hledá kontrolora nebo kontrolorku. Náplní práce je koordinace agendy odboru školství v oblasti majetku a kontroly.

Terasy Harfa zahajují sezónu, letos s Patem a Matem

Včera v 07:33

Terasy Harfa otevřou své brány v sobotu 29. března, kdy přivítají návštěvníky do nové jarní sezóny dnem plným velikonoční zábavy a her. 

Velikonoční festival chutí a zeleného piva

27. března 2024 v 10:34

Festival nabídne i svěží módu, šperky, design a delikatesy od 29. do 31. března před Rudolfinem. Vstup je zdarma.

Další články
Nahoru