TOPlist

iOS 13 nabídne funkci, která prodlouží životnost baterie

aplikace apps smartphone iphone X

Malá životnost baterie. Tato nepříjemnost, která trápí mnoho majitelů iPhonů, by již brzy mohla být minulostí. Součástí chystané podzimní aktualizace na iOS 13 totiž bude nová funkce, která telefon udrží při životě o něco déle. Apple v minulosti přiznal, že baterie postupem času degradují, po dvou letech používání nastává pokles až o 20 %.

V hlavní roli strojové učení

Mnoho uživatelů navíc nabíjí přes noc. Plně nabitý telefon tak často zůstává nadále připojený k nabíječce, což životnosti baterie příliš neprospívá. Nová funkce nazvaná „Optimised Battery Charging“ by měla zpomalit proces stárnutí baterie tím, že omezí čas, po který je iPhone plně nabitý. Díky strojovému učení telefon lépe porozumí vašim nabíjecím zvyklostem. V praxi to znamená, že se iPhone nabije pouze z 80 %, zbytek začne dobíjet až ve chvíli, kdy budete telefon potřebovat.

Jestliže například pravidelně vstáváte v 8.00, iPhone to rozpozná a plně se nabije těsně před probuzením. Jinak řečeno, telefon od Applu se bude průběžně učit vašim návykům, podle nichž se následně bude přizpůsobovat.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku