Britský ministr financí Hammond podá demisi. Na brexitu bez dohody se nebudu podílet, řekl

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi. V televizi BBC v neděli prohlásil, že tak učiní před tím, než ho odvolá pravděpodobný příští premiér Boris Johnson. Hammond nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 16:19 21. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi.

Britský ministr financí Philip Hammond ve středu podá demisi. | Foto: Neil Hall | Zdroj: Reuters

„Jsem si jist, že nebudu odvolán, protože hodlám odstoupit před tím, než se tak stane,“ řekl Hammond. „Jestliže se Boris Johnson stane ministerským předsedou, rozumím, že podmínky pro působení v jeho vládě budou zahrnovat akceptování brexitu bez dohody (s Evropskou unií) 31. října. To není nic, k čemu bych se kdy mohl přihlásit.“

Situace se podle něj může „trochu zkomplikovat“ v případě, že pozici předsedy Konzervativní strany a tím i premiérské křeslo získá Johnsonův rival Jeremy Hunt. Avšak „veškeré průzkumy“ ukazují na to, že Johnson zvítězí, řekl Hammond.

Jméno nástupce premiérky Theresy Mayové bude znát Británie v úterý. Podle britského tisku připravují rezignaci i dva další členové britského kabinetu, ministr spravedlnosti David Gauke a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme