Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Trůny se kácejí, valuty se řítí. Podívejte se na reklamy našich předků, dnešní pohledem umí pobavit
Mléčné jídelny šetří váš čas. Tímto sloganem a fotografií vytížené dámy, která nemá ani čas na oblíbený zákusek, lákala za socialismu k návštěvě provozovna národního podniku Pramen. Foto: archiv

Trůny se kácejí, valuty se řítí. Podívejte se na reklamy našich předků, dnešní pohledem umí pobavit

Cílem reklamních sloganů na plakátech je potřeba hlavně zaujmout pozornost. To platilo už za první republiky, ale i v době socialismu. Byť nám řada sloganů přijde dnes komických, reklamní specialisté své doby určitě věděli, co dělají. Navíc, jak asi budou hodnotit dnešní reklamy lidí za dvacet, padesát nebo za sto let? Kdo ví.

Při zvláštních příležitostech si mohou zájemci prohlédnout staré vozy, které jezdily v pražské MHD. A pro zpestření jsou v nich občas vylepeny dochované reklamní letáky a plakáty.

Podívejte se na některé z nich:

Oděvní službu Nehera založil Jan Nehera, který byl talentovaným československým podnikatelem první poloviny 20. století. Dokázal se prosadit na třech kontinentech, kde v třicátých letech vybudoval síť maloobchodních velkoformátových prodejen. Byl znám novátorskými přístupy, velkou pozornost věnoval propagaci. Měl masivní kampaň, časté výprodejové akce a baťovské devítky na konci cen.

retro-reklama-1

Dovolená v Jugoslávii vlakem na 14 dní a jen za 1390 korun. A co takhle autokarem do Švýcar za 3500? Všechny zájezdy rozumějí se včetně jízdy, ubytování, stravování a všech poplatků.retro-reklama-3a Československý výrobce zbraní se mezi lety 1924 a 1936 pustil i do výroby automobilů. Takový krasavec jen za 26 500 korun, no nekupte ho.

retro-reklama-3

Invaze spřátelných armád se blíží, tuto sezónu je potřeba si užít ve vyčištěném a přebarveném oděvu.

retro-reklama-5

V třicátých letech patřila obliba žitné kávě Perola.

retro-reklama-6

Koupi dětského zásypu Sypsi doporučoval, alespoň podle dobové reklamy, profesor Jiří Brdlík, známý český pediatr a zakladatel českého a slovenského dětského lékařství.

retro-reklama-7

Když jdou dvě kamarádky na představení, jedna si zážitek může zkazit výběrem nevhodného střevíčku. Ta druhá si vzala obuv s posuvnou stiskací přeskou Regula a je v pohodě.

retro-reklama-9

František Ritter starší byl známým pražský zlatník, stříbrník a klenotník.

retro-reklama-10

Margarín Sana se hodně používal za války, ale vyráběl se i po jejím konci. V 60. letech se objevil slogan: Sana, vlastní sestra másla.

retro-reklama-11

Vzpomínka na impérium Johanna Schichta, sudetoněmeckého podnikatele a významného průmyslníka  části rakousko-uherské monarchie.

retro-reklama-12

A na závěr ještě pár dobových reklam na mýdla.

retro-reklama-17

retro-reklama-18

retro-reklama-15

retro-reklama-16


Autor: red

Malostranské čarodějnice 2024

Dnes v 11:58

Malostranské čarodějnice se konají v úterý 30. dubna od 19 hodin u připravované hranice na Kampě. Program pro děti v parku Kampa začíná ve 14:30.

Májová procházka Vinohradským hřbitovem

Dnes v 10:57

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter.

Radnice Prahy 10 otevře v neděli ověřovací kancelář

Dnes v 08:54

Nejzazší lhůta pro podání žádosti o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu pro občany jiných členských států Evropské unie, kteří mají právo volit a nejsou vedeni v dodatku stálého seznamu voličů podle zvláštního právního předpisu, připadá na 40. den přede dnem voleb, tj. na...

Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic 2024

Dnes v 08:30

V úterý 30. dubna se od 14 hodin uskuteční u Břevnovského kláštera v Praze 6 Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic. Pro návštěvníky je připraveno 25 stánků řemeslníků a farmářů.

Praha 10 hledá členy okrskových komisí pro volby do Evropského parlamentu

Dnes v 08:24

Úřad městské části Praha 10 nabízí možnost jednorázového výdělku při volbách do Evropského parlamentu, konaných ve dnech 7. a 8. června. Školení k volbám bude trvat zhruba 2 hodiny (zúčastní se ho pouze vylosovaný předseda a místopředseda komise, termín konec května – bude...

Praha 6: Trhy v sobotu na Kulaťáku

Dnes v 06:16

V sobotu na Kulaťáku má být příjemné počasí a nakoupíte zeleninu, ovoce a letos poprvé se představí Jamboz – zelenina z rodinné farmy.

Swap: Pokojové rostliny

Včera ve 12:15

Zastavte se ve čtvrtek 2. května vyměnit, zbavit se přebytků nebo naopak získat nové plevele pro potěchu oka. Přijďte sdílet s ostatními svoje pěstitelské úspěchy a zaručené triky při pěstování pokojovek

Praha 13: Čarodějnice v Centrálním parku

Včera v 08:11

Radnice Prahy 13 zve v úterý 30. dubna na Čarodějnice do Centrálního parku.

Vycházka: Zahrady pod Pražským hradem

Včera v 07:39

Načerpat pozitivní energii a prožít chvíle v nejkrásnějším období roku s výhledem na unikátní pražské panorama procházkou po tichých, zelených a kvetoucích místech v samém srdci Prahy můžete v úterý 7. května.

Libeňská pouť

Včera v 07:21

Jarmark, netradiční pouťové atrakce, kolotoč na „ruční pohon“, kotrmelčák, hlavotoč, zvířátková střelnice z minikuší, barbarské sekery, ražba pamětní mince, malování na obličej, pohádka pro děti, pěvecké a varhaní koncerty, komentované prohlídky kostela sv. Vojtěcha a stánky...

Dyzajn market Máj

24. dubna 2024 v 15:48

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Další články
Nahoru