Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 26.4.2024, svátek má Oto 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


CHLADNÝ DEN PRO VRAŽDU – originální krimi z drsné Aljašky

21.07.2019   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

CHLADNÝ DEN PRO VRAŽDU – originální krimi z drsné AljaškyPod dnes módním a u čtenářů oblíbeným pojmem severská detektivka si představujeme knihy autorů ze skandinávských zemí případně z Finska či Islandu. Drsnou nehostinnou severskou krajinu však můžete najít i ve Spojených státech, konkrétně na Aljašce. I tady bez sněhulí, palčáků, kožešinové bundy a sobí čepice by vám mimo obydlí hrozily omrzliny. I tady žijí, pracují a milují se lidé. Věřte, že pokud se vám v nynějším tropickém vedru dostane kniha Dany Stabenow do rukou, že na horko zapomenete a četba vás pohltí. Ale pozor – i na Aljašce může být velmi horko. Rozpálené bývají často hlavy místních rybářů, naftařů  či chovatelů sobů, pokud si přihnou přes míru alkoholu. Rvačky a výtržnosti, nezákonný lov či rybaření nebo pašování jsou tak na denním pořádku.
 


Tentokrát jde o něco jiného. Do zapadlé severské usedlosti přijede dvojice mužů přesvědčit bývalou hvězdu vyšetřovacího týmu státního návladního v Anchorage Kate Shugakovou, aby pomohla při hledání dvou mužů, kteří jsou již několik týdnů pohřešováni. Jedním z nich je syn senátora z Ohia ranger Mark Miller, takže se o jeho zmizení zajímá FBI. Tím druhým, který šel rangera hledat, je bývalý Katein kolega a občasný milenec Ken Dahl. Oba pohltila ledová pustina.

Asi třicetiletá expolicistka snědé pleti Kate žije spokojený klidný život uprostřed rezervace ve společnosti obřího psa zvaného Obluda a do pátrání se jí nechce. Nemůže zapomenout na jeden případ, kdy likvidovala pedofila. Zásah jí zanechal velkou jizvu na krku a děsivé noční můry, v nichž vidí rozpárané břicho násilníka a slyší pláč malého dítěte. Přesto se do vyšetřování pustí, protože prostředí rezervace zná nejlépe. Že jí přitom půjde o život je v podobných románech běžné...

V knize CHLADNÝ DEN PRO VRAŽDU neoslní pátrání ani nalezení pachatele. Za to, že román získal nejprestižnější detektivkářskou cenu Edgar a že nalezl mnoho vděčných čtenářů v celém světě, vděčí především autorčině mistrovství, s nímž nás seznámí s krajem, pro nás tak exotickým a s jeho rázovitými obyvateli. Neustále cítíte, jak autorka, která se zde na Aleutách narodila, vyrůstala a kde také žije, vás vtahuje mezi místní exotické postavy. Dokonale popíše rezervaci, kde se stále žije postaru, kam nevede žádná cesta a dostat se sem je možné jen letadlem či dalekou cestou sněhovým skútrem. Krásný hornatý kraj plný lososů a bohatý na přírodní bohatství (včetně nafty) zdejší aleutští obyvatelé (často s ruskými kořeny) nadmíru milují a nestojí ani o turisty ani o znárodnění dolů, což obojí by vneslo do kraje neklid s všetečnými turisty a těžebními stroji. Je tedy logické, že pro udržení stávajícího stavu udělají cokoli. Jak to dokonale vystihl redaktor nakladatelství Mystery Pres, když v anotaci ke knize napsal: „...Kate ...dobře ví, že zdejší lidé mezi lží a loajalitou a také mezi spravedlivou odplatou a chladnokrevnou vraždou často nevidí velký rozdíl.“

Přestože výsledek pátrání brzy vytušíte, autorce se daří držet napětí a pointu vygradovat. A možná se podíváte i na mapu, kde všechna ta zmiňovaná místa leží a jaké obrovské vzdálenosti musejí místní Indiáni překonávat třeba jen tehdy, pokud pocítí potřebu si s někým popovídat či zajet do krčmy. Snad jen hlavní město Anchorage s téměř třemi tisíci obyvateli je někde ve vyšem povědomí, ale ostatní místa jsou naprostou neznámou. Kniha CHLADNÝ DEN PRO VRAŽDU tak odhaluje nám zcela neznámý kraj, jeho tolik odlišné zvyklosti i místní pravidla a přibližuje nám svérázné obyvatele, kteří se vztahem k rodné krajině a zvykům předků tak liší od dnešních Američanů.

Ilustrační foto usanamiru.cz
Dana Stabenow
se narodila v roce 1952 v aljašském Anchorage a vyrostla na rybářské lodi, kde mezi návaly mořské nemoci psala příběhy o 'normálních' dětech, které vyrůstají na pevnině, a nutila matku, aby je četla. Vystudovala žurnalistiku na Aljašské univerzitě a pak vyrazila s batohem na zádech na čtyřměsíční výlet po Evropě. Po návratu pracovala pro společnosti Alyeska Pipeline a British Petroleum a po třicítce se rozhodla, že v područí ropných magnátů život strávit nechce a stane se raději chudou spisovatelkou. Slíbila si, že první knihu vydá dřív, než se ocitne úplně na mizině, a povedlo se jí to jen tak tak. V roce 1991 vyšla její prvotina "Druhá hvězda" a rok nato první díl populární série o Kate Shugakové nazvaný 'Chladný den pro vraždu', který v roce 1993 získal cenu Edgar. Z jejího díla vydá nakladatelství Mystry Press v listopadu další případ Kate Shugakové nazvaný DEVÁTÁ OBĚŤ.
*************************************
 Dana Stabenow: CHLADNÝ DEN PRO VRAŽDU
z anglického originálu výborně přeložila Alžběta Lexová
vydalo nakladatelství Mystery Press s.r.o., Praha, 2019
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1444 s