Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Osud Rudolfa Pekaře z Pitavalu: Hašek (†63) zemřel manželce v náruči. Poté se oběsil i jeho syn

Vlastimil Hašek
Zdroj: Se souhlasem ČT/Jaromír Komárek
+ Dalších 5 fotografií
TRAGÉDIE
Mezi hlavní postavy ve znovu reprízovaném seriálu Malý pitaval z velkého města neodmyslitelně patří herec Vlastimil Hašek (†63). Tento častý představitel intelektuálů s půllitry místo brýlí získal u diváků sympatie tím, jak poklidně přistupoval k vyšetřování na rozdíl od ztřeštěného benjamínka Michala Peška (†53). Hašek měl zajímavý život, zaplněný láskou, ale i četnými hádkami. Zemřel bohužel velmi předčasně.

Jeho postavu nejde nemít v lásce. Služebně nejstarší nadporučík Rudolf Pekař nikam nespěchá, s každým si v klidu popovídá a jako česká verze inspektora Columba působí skvěle.

„Od režiséra jsme všichni pro hlavní postavy byli dobře vybraní. Od největšího mladého ztřeštěnce až po zkušeného kriminalistu Vlastíka Haška. Ten byl taky bezvadný. Moc se mi v tom líbil. Byl to kliďas, úplně z něj čišela zkušenost. Každý mu ji musel uvěřit,“ vzpomínal nedávno pro eXtra.cz představitel šéfa kriminálky Ladislav Frej

O Haškovi se traduje, že si všude musel nosit notýsek s poznámkami, protože už měl velmi zapomínat. To ale další člen partičky herců odmítá.

Vzpomínky

„Sklerózou opravdu netrpěl. Ale měl velký respekt z režiséra Jaroslava Dudka, a to přesto, že byli spolužáci. Vlasta byl naopak vždy perfektně připravený. Možná se bál, že by mu z nervozity vypadla paměť, tak si všude nosil texty s sebou, ale špatně na tom rozhodně nebyl,“ řekl nám v rozhovoru Jiří Krampol

Ohledně seriálu existuje ještě další perlička: Všimli jste si, že Haškův Pekař nosí ve všech dílech ten samý svetr? Televizní garderobiérky s umělcem opravdu neměly vůbec žádnou práci, televizi stál jen jeden tisíc Kčs. Režisér Jaroslav Dudek se totiž u jeho postavy inspiroval skutečným kriminalistou, který také své oblečení vůbec neměnil.

Tento seriál byl pro muže, jenž se původně vyučil prodavačem metrového zboží a až poté šel na DAMU, asi nejpodstatnější ve filmové a televizní kariéře.

Diváci ho ale mohli vidět například i coby nadporučíka inženýra Pelce z Létajícího Čestmíra, Karla Trojana z Rumburaka nebo jako chirurga Honzu z filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kde hrál kamaráda Jaromíra Hanzlíka. Většinou dostával menší role, nebyl to žádný lamač dívčích srdcí, ale diváky a divačkami byl přesto velmi oblíbený.

Vlastimil Hašek byl manželem o sedmnáct let mladší herečky Dany Syslové Poprvé se potkali na jevišti v roce 1965, kde hráli milence. Role se záhy přenesla do skutečnosti a zanedlouho byl na cestě i první syn Jiří.

Sebevražda

Hašek byl vůči své manželce velmi ochranitelský. Pravidelně jí vařil (a prý velmi dobře), jinak byl ale, co se praktických věcí týče, absolutně nepoužitelný. Ani hřebík by sám nedokázal zatlouct.

I když na obrazovce působil Hašek jako pověstná klidná síla, ve skutečnosti prý byl úplně jiný. „Měli jsme doma často Itálii. Byl cholerik, vyletěl kvůli každé hlouposti! A já jsem si taky nenechala nic líbit,“ citoval Syslovou před časem deník Právo.

Herec bohužel zemřel dva a půl roku po sametové revoluci manželce v náručí. Měl dlouhodobé problémy se srdcem, kvůli nimž byl ve špitále. Z toho ho pustili na víkend domů. Tam ho ale bohužel postihl infarkt, na jehož následky 12. dubna 1992 zemřel. Nebylo mu už pomoci. Láska tedy herecké dvojici vydržela 27 let.

Krátce po jeho úmrtí došlo v rodině k další tragédii. Syn Syslové a Haška Jiří (†25) totiž neunesl tíhu osudu a oběsil se. Podle matky byl přecitlivělý a trpěl depresemi, s otcovým odchodem ale jeho smrt prý nesouvisela. Zůstala po něm dcera Josefína. Šestadvacetiletá dívka nyní žije s matkou v Rakousku a babičku často navštěvuje. Herečce ale dělá radost i mladší syn Daniel a jeho děti.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy