Doba čtení:1 m, 49 s

Přesnost klimatických předpovědí je podobná, jako církevní předpovědi konce světa. Jestli je něco cesta do pekla, tak ustavení oxidu uhličitého jako viníka všeho zlého.

V roce 1997 stoupající voda z tajících ledovců vymaže z mapy celé národy,“ to je klimatická předpověď z roku 1987. Noel Brown, ředitel Programu OSN pro životní prostředí tehdy prohlásil, že vlády mají deset let na vyřešení problému skleníkových plynů. Je o 20 let víc a voda zatím žádný národ z mapy nesmazala.

Čtěte také:
Němci zaplatí za Energiewende až bilion eur
Drábová zpochybnila německou Energiewende

Jen čtyři roky po Brownovi vystoupil ekolog Edward Goldsmith, který řekl, že globální oteplování a zničení ozónu způsobí nedostatek potravin na celém světě. Na bohatém severu, který bude kupovat potraviny na jihu, budou nepokoje hladovějících a vlády je potlačí vojenskou silou. Požadoval okamžitá (!) opatření, jinak bude do 12 – 15 let skleníkový efekt nezastavitelný.

Podle předpovědi z roku 1971 ovšem již v době Goldsmithova vystoupení měla být Velká Británie jen skupinkou malých, zdevastovaných chudých ostrovů (předpověď Ralpha Ehrlicha). Jenže důvodem mělo být globální ochlazování! Obavy z globálního ochlazování vydržely angažovaným vědcům a prognostikům až do roku 1987, kdy je vystřídala mantra globálního oteplování.

Takže nás aktivističtí vědci a přesvědčení aktivisté straší oteplováním už více než 30 let. Včetně opakovaných prognóz, že zbývá na záchranu jen pár let. Naposledy nám tak zbývá 12 let od loňska. Pokolikáté již? Mimochodem, všimli jste si, že „globální oteplování“ nám v posledních letech v tichosti vystřídala „klimatická změna“? Nejspíš proto, že to zní tak nějak dramatičtěji. A také nově, takže se kolem toho dá lépe dělat panika. A dají se také stanovit nové termíny, do kdy se ještě na poslední chvíli dá zabránit konci světa.

O aktivistech, kteří brojí proti „klimatické změně,“ se leckdy mluví jako o ultraortodoxní církvi, jako o náboženských fanaticích. Na to ať si udělá názor každý sám. Ale faktem je, že ani středověká katolická církev, která byla podle všeho ortodoxní dost, nestanovila konec světa víc, než dvakrát.

(Velmi pěkný blog, s výčtem dat, kdy se měl svět uchladit, nebo naopak uvařit, má Jan Vítek zde.)

Mohlo by vás zajímat:
TOP 10 největších těžebních bestií
Největší bagr na světě udělal kariéru ve filmu
V garáži tento stroj neopravíte