Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový název operačního systému Huawei má zajímavé souvislosti

  0:09
Americkou administrativou byla společnost Huawei dána na černou listinu. Nesmí obchodovat s americkými společnostmi. Zatím byl zákaz posunut, ale nic jasného není. Pro čínského výrobce smartphonů je pro export zásadní restrikcí nemožnost používat služby od tvůrce systému Android.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Původní květnové zařazení společnosti Huawei na černou listinu by bylo minimálně v rámci výroby smartphonů smrtící. Huawei by neměl přístup k součástkám a také softwaru. Huawei by totiž nemohl používat služby od společnosti Google, tvůrce operačního systému Android.

V jeho telefonech by nebyl obchod s aplikacemi Google Play a řada dalších pro běžného nečínského uživatele známých služeb jako mapy, Gmail a další. 

Naštěstí pro Huawei se podařilo americko-čínskou obchodní válku srovnat natolik, že po schůzce amerického a čínského prezidenta na konci června bylo oznámeno, že Huawei bude z černé listiny vyjmutý. Pro firmu však určité riziko přetrvává, situace se může opět změnit.

Jistota vlastního systému

Možná Huawei něco tušil už dávno, ale spíš nechtěl být jednoduše závislý. Proto si už dlouho navrhuje a vyrábí vlastní čipy, které jsou konkurenceschopné a vyvíjí i další hardwarové součástky. Není to nic překvapivého, stejně postupuje třeba i Samsung. A i ten se pokoušel o vlastní operační systém, který by snížil závislost na Googlu a jeho Androidu. To se sice nepovedlo, ale nepřekvapí, že stejně postupuje i Huawei. Ten údajně sedm let vyvíjí vlastní sytém. Informovali jsme o tom poprvé už v roce 2015. Systém se měl jmenovat Kirin OS. Nakonec se Kirin jmenují procesory značky.

Pokud pomineme, že se samotným vlastním systémem to bude poněkud složitější a angažuje se v něm i gigantická čínská společnost Alibaba, dříve vyvíjející systém Aliyun OS potom Yun OS a nyní Ali OS (o kauze, jak Google zakázal smartphone od společností Acer, jsme psali zde), jsou zajímavé názvy vlastního čínského systému.

Píšeme čínského systému, jelikož by ho neměly používat pouze smartphony Huawei, ale i jiné značky. Je zde jistá podobnost s „ruským národním systémem“ Avrora OS postaveného na základě původně finského systému Sailfish OS.

Je to tedy v obou případech vlastní vývoj nezávislý na západních společnostech a technologiích. To odpovídá snaze tamních politických zřízení mít nad smartphony kontrolu doslova od A do Z.

Huawei by mohl použít starý systém od Nokie v ruské národní úpravě

Ale zpět k názvům. Prvotně se objevila informace, že v Číně se vlastní systém bude jmenovat HongMeng OS. Slovo Hong Meng (v české transkripci Chung Meng) vychází z čínské mytologie a má mnoho významů. Jedním z možných překladů je velké tajemství.

Pro trhy mimo Čínu se měl systém jmenovat Ark OS. Zde najdeme také jistou zajímavost. Ark znamená v angličtině archa. Tedy něco, co mělo podle různých náboženství zachránit vyvolené před pohromou, tedy potopou. Stejně tak to však může být jen náhoda. 

Pozor, změna

Jenže pozor, podle posledních informací onen systém Hongmeng a tedy možná i Ark OS má být určený jen pro průmyslové využití, nebude to tedy plnohodnotný systém pro smartphony, který by nahradil nebo zastoupil Android. Ale to neznamená, že by Huawei na systému pro mobily nepracoval. A s tím dost možná souvisí další jméno systému. 

Nyní se totiž objevila zpráva, že si Huawei zaregistroval u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví nový název. Registrace nového názvu Harmony je datována 12. červencem letošního roku. Název je popisován v registraci jako mobilní operační systém nebo systém pro počítače.

Od velkého tajemství po archu se už dostáváme ale k poněkud černému humoru čínské firmy. Harmony samozřejmě v českém překladu znamená harmonii, tedy libozvučný název evokující pohodu.

Ovšem čínské slovo harmonie (和諧) má různé konotace. Jde o eufemizmus pro čínskou internetovou cenzuru. V čínském internetovém slangu byl pro cenzuru běžné používán. V roce 2004 oznámila Čínská komunistická strana cíl vytvořit harmonickou společnost, což znamenalo i cenzuru internetu.

A jelikož slovo cenzura je na čínském internetu zakázáno a blokováno, tak se pro tento termín používal právě výraz harmonie. Ale i to začalo být cenzurováno, a tak se začal mezi čínskými uživateli internetu užívat výraz krab říční, který v čínštině zní stejně jako slovo harmonie.

Huawei by měl svůj systém představit ještě letos. Primárně bude určený pro přístroje prodávané na čínském trhu. Ale je téměř jisté, že se objeví i na telefonech prodávaných v Evropě. To ovšem bude později a je možné, že nakonec Huawei zvolí pro systém jiný název než Ark nebo Harmony. 

Autor:
  • Nejčtenější

Spotem s Trojanem na horách operátor popudil Poláky. Nerozuměli nadsázce

21. dubna 2024  8:01

Po dvojici Vojtěch Kotek a Lukáš Pavlásek, k níž později přibyl Jakub Kohák, vsadil T-Mobile ve...

Je to už spíš foťák s mobilem a opravdu se povedl. Test Xiaomi 14 Ultra

21. dubna 2024

Prémiový smartphone Xiaomi 14 Ultra působí mezi současnou nabídkou mobilů jako unikát. Jaký jiný...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Toto zařízení mělo nahradit mobily. V recenzích se mu vysmáli

23. dubna 2024

Novinka s názvem Humane AI Pin se zdála být převratným zařízením. V mnoha ohledech měla nahradit...

Doma si natáhnete neviditelné kabely k internetu. Huawei ukázal inovace

17. dubna 2024

Huawei na každoroční roadshow ukázal v Praze své inovace pro letošní rok. Vedle průmyslových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K mobilu teď dostanete televizi zdarma a levnější jsou také iPhony

16. dubna 2024,  aktualizováno  10:12

Výrobci mobilních telefonů se už zase začínají předhánět ve výhodných nabídkách. Přímé slevy jsou...

Samsung má povedenou stylovku. Zkusí to s ní na trhu, kde se mu nedaří

24. dubna 2024

Samsung po velmi dlouhé době oprášil modelovou řadu Galaxy C a představil stylový smartphone se...

Toto zařízení mělo nahradit mobily. V recenzích se mu vysmáli

23. dubna 2024

Novinka s názvem Humane AI Pin se zdála být převratným zařízením. V mnoha ohledech měla nahradit...

Možná s nenápadnou výbavou, ale je to poctivě postavená stylovka

22. dubna 2024

Oppo se v kontextu dalších čínských výrobců prezentuje jako prémiová značka. Rozhodně se nesnaží o...

Spotem s Trojanem na horách operátor popudil Poláky. Nerozuměli nadsázce

21. dubna 2024  8:01

Po dvojici Vojtěch Kotek a Lukáš Pavlásek, k níž později přibyl Jakub Kohák, vsadil T-Mobile ve...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...