TOPlist

Tuhle futuristickou jachtu za 15 milionů dolarů můžete řídit iPadem

Adastra Superyacht 1

Přebývá vám na bankovním účtu přibližně 15 milionů dolarů a nevíte, co s nimi? Pak by vás možná mohla zaujmout futuristická jachta Adastra Superyacht, která nejen skvěle vypadá, ale zároveň patří k nejúspornějším plavidlům svého druhu na světě. Byla navržena tak, aby během zaoceánských plaveb poskytovala pasažérům absolutní luxus a pohodlí při extrémně nízké spotřebě paliva.

Vývoj trval pět let

O návrh jachty se postaral designér John Shuttleworth z anglického Sussexu. První plavbě přecházelo pět let rozsáhlého plánování a vývoje. Paluba a nástavba o délce 42,5 metru a šířce 16 metrů je vyrobena z uhlíkových vláken a voštinového jádra. Trup tvoří kombinace skla a kevlaru ve formě pěnového „sendviče“, zatímco interiér se z většiny skládá z lehkého dubového dřeva a voštinových panelů. Celkově plavidlo váží přibližně 52 tun.

NepřehlédnětePodívejte se, v jakém luxusu bydlel Elon Musk

Magazín Boat International řadí jachtu k nejpozoruhodnějším strojům svého druhu. Pochválil promyšlený design i ultralehkou konstrukci, což z Adastry Superyacht do budoucna činí jeden z hlavních způsobů efektivní plavby na dlouhé vzdálenosti.

Z Londýna do New Yorku na jednu nádrž

Pohon plavidla má na starosti motor Caterpillar C18 s výkonem 1150 koní při 2300 otáčkách za minutu, který doplňuje dvojice motorů Yanmar s výkonem 110 koní při 3200 otáčkách za minutu. Adastra Superyacht díky tomu může plout ve většině podmínek rychlostí 17 až 20 uzlů. Jachta dokáže urazit 6 440 kilometrů, aniž by bylo nutné doplňovat palivo. Pro představu se jedná o stejnou vzdálenost jako z Londýna do New Yorku.

Jachta je vybavena integrovaným systémem sledování lodí, a v dosahu 50 metrů ji dokonce můžete ovládat pomocí iPadu. Plavidlo nabízí pohodlné ubytování pro 9 pasažérů a 6 členů posádky. Na hlavní palubě se nachází obývací část, jídelní stůl a navigační stanice, zatímco na zadní palubě byste nalezli pohovku, bar a jídelní prostory.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku