Přehled tisku: miliony pro Liberland, spory o vodu a strach investorů z ekonomické krize

V pondělních novinách se dočtete, že neexistující stát Liberland dostal jenom loni víc než 10 milionů korun. Píšou to Lidové noviny. Regionální Deník se věnuje rostoucímu počtu turistů v Českém Švýcarsku a Právo píše o pasti na mladé řemeslníky v podobě pasivního přijmu. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Liberlandu Vít Jedlička

Prezident Liberlandu Vít Jedlička | Foto: Richter Frank-Jurgen | Zdroj: Flickr | CC BY-SA 2.0,©

Lidové noviny

Virtuální stát Liberland dostal loni v přepočtu víc než 10 milionů korun. Všímají si toho Lidové noviny. Sedm kilometrů čtverečních velké území na pomezí Chorvatska a Srbska prohlásil za stát politik strany Svobodných a podnikatel Vít Jedlička. Peníze mu posílají dárci především proto, že neexistující země nabízí třeba daňovou svobodu a další výhody pro podnikatele.

Přehled summitu G20: příslib podpory ekonomiky, konec celní války i nápravy vzájemných vztahů

Číst článek

Liberland má už vedle státní vlajky a měny třeba i vlastní erb nebo pivo. O občanství prý zažádalo půl milionu lidí. Podle Lidových novin už Jedličkovu podniku svěřili donátoři asi 3,5 milionu takzvaných liberlandských meritů, což je v přepočtu teoreticky 80 milionů korun. Měna totiž není obchodovatelná.

E15

Deník E15 píše, že dluhopisů se záporným výnosem je teď nejvíc v historii. Investoři se totiž natolik bojí další světové ekonomické krize, že za uložení svých peněz neváhají zaplatit. Objem vydaných státních dluhopisů se záporným výnosem se vyšplhal na rekordní úroveň v přepočtu na víc než 13 bilionu dolarů.

Jako nejbezpečnější vidí lidé na burze vládní bondy Švýcarska, které zároveň generují nejnižší roční výnos - až minus jedno procento. Své peníze na úrocích ale utápějí i v řadě jiných vyspělých evropských ekonomik, píše E15. Mezi státy s nejnižším výnosem dluhopisů patří dál třeba Německo, Dánsko nebo Rakousko.

Hospodářské noviny

Mezi lidmi přibývá sporů o vodu, píší Hospodářské noviny. Podle ministerstva životního prostředí je totiž kvůli suchu ohrožena asi pětina všech obcí v Česku. Jen loni v tuzemsku proto vzniklo víc než 5200 nových studní. Od letoška ale platí přísnější podmínky. Hrozí totiž riziko, že nová studna ohrozí zásoby vody v okolních vrtech.

Hladina podzemních vod u nás závisí jen na tom, kolik dešťových a sněhových srážek se vsákne do země. V posledních letech zásoby hlavně ubývaly a nové se příliš netvořily. Na úřadech tak podle Hospodářských novin přibývá stížností, kvůli obavám, že lidem ve studních dojde voda kvůli novým vrtům. Pomoci bránit se před suchem by měla taky nedávno schválená novela vodního zákona.

Regionální Deník

Kvůli tisícům turistů budují v Českém Švýcarsku nová parkoviště, píše regionální Deník. Návštěvnost národního parku se totiž za poslední dva roky se zvedla asi o pětinu. A s nimi přibývá i aut, které někdy nechávají řidiči tam, kde by neměli.

Nové parkoviště například nedávno otevřeli v Jetřichovicích, a další tam přibydou ještě letos. Vesnice je jedním z výchozích míst do národního parku, a míří tam mnohem více turistů, než kolik parkovacích stání pro ně může nabídnout, píše regionální Deník. Problémy s neukázněnými řidiči trápí prakticky celé České Švýcarsko.

Právo

Někteří podnikatelé lákají mladé řemeslníky na pasivní příjem. Podle deníku Právo to ale může být past. Čerstvě vyučení absolventi tak pod vidinou lehce vydělaných peněz na sebe vezmou i část odpovědnosti za firmu, o které vůbec nerozhodují.

Někdy to skutečně může být nevinný případ podnikatele, který v oboru pracuje léta, ale není v něm vyučený. A potřebuje jenom garanta s příslušným vzděláním. Každopádně na sebe člověk, který takto vstupuje do neznámé firmy, bere i nemalou odpovědnost, upozorňuje Právo.

Anna Soldatová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme