22. července 2019 • 07:30

Nová éra. Volkswagen v září zamíří do další etapy automobilismu

Autor: Ondřej Šámal (Auto Tip)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už letos v září Volkswagen odhalí sériovou podobu modelu ID.3, jenž se stane prvním zástupcem čistě elektrické řady ID, s níž největší evropský výrobce aut míří do další etapy automobilismu.



Volkswagen má na svém kontě hned několik legend, které se zapsaly do historie. Tou úplně první byl ikonický brouk, jehož výroba probíhala dlouhých 65 let. Tento model se navíc stal premiérovým automobilem, jenž přeskočil hranici 20 milionů vyrobených exemplářů. Ještě úspěšnější je dvojice ve složení Volkswagen Passat a Golf, jež s třiceti, respektive více než 35 miliony kusů patří mezi absolutně nejoblíbenější vozy v dějinách. Neméně ambiciózní cíle pak má i nová řada elektrických aut v čele s kompaktním ID.3.

Variace na Volkswagen Transporter dostane stejně jako ostatní elektrické modely platformu MEB s bateriemi uloženými v podlazeFoto Archiv

Jeho světová premiéra je naplánovaná na letošní září. Jen několik měsíců poté se světu ukáže i osmá generace zmíněného golfu. Oba vozy spojují jak podobné rozměry, tak i ambice stát se lídry a symboly své kategorie. Elektrický model totiž nabídne bezemisní pohon za cenu konkurence s dieselem pod kapotou, čímž se dostane do hledáčku i běžných řidičů. K dispozici budou hned tři verze lišící se kapacitou baterií. Základní se 45 kWh na jedno nabití zvládne ujet až 330 kilometrů, což vystačí naprosté většině řidičů. Průměrný denní nájezd se totiž celosvětově pohybuje v řádu desítek kilometrů, s plně nabitými akumulátory tedy pojedete i několik dní.

Kdo však rád zamíří mimo hranice města, může sáhnout i po verzích s bateriemi s 58, respektive 77 kWh, díky nimž ID.3 zvládne až 550 kilometrovou cestu. Vedle dojezdu pak budete moci vybírat i podle výkonu. Volkswagen totiž nabídne elektromotor se 110 či 150 kilowatty, přičemž dalším tahákem mají být vyspělá multimédia s permanentním připojením k internetu.

Volkswagen schopnosti elektřiny skvěle demonstruje na speciálu ID. R, jenž se chlubí rekordními časy ze závodů do vrchu Pikes Peak, Goodwoodu i z legendárního okruhu NürburgringFoto Archiv

Spolu s kompaktním elektromobilem se v budoucnu můžete těšit na celou rodinu totožně laděných modelů, v níž nebude chybět ani variace na kultovní „busík“ milovaný především květinovými dětmi šedesátých let. Chybět nebude ani zástupce tolik populární kategorie SUV, jež si vezme inspiraci z konceptu ID. Crozz, či klasický čtyřdveřový vůz vycházející ze studie ID. Vizzion, jíž Volkswagen míří třeba proti Modelu S od Tesly.

Volkswagen ID.3

Motor: elektromotor
Výkon: 110/150 kW
Maximální rychlost: 160-180 km/h
Kapacita baterií: 45 až 77 kWh
Dojezd: 330 až 550km

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud