reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DRAM šly zakrátko nahoru o pětinu, začínají růst i u nás

22.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny DRAM šly zakrátko nahoru o pětinu, začínají růst i u nás
Vypadá to, že časy poklesu cen na trhu s paměťmi DRAM jsou pryč a my se dozvídáme, že příčinou je nová exportní politika Japonska vůči Jižní Koreji. Ceny přitom zakrátko vyletěly velice prudce nahoru. 
Nedávno jsme se dozvěděli, že neshody mezi Japonskem a Jižní Koreou nad odškodněním obětí z druhé světové války mohou ohrozit nejen výrobu pamětí. Minulý týden se pak objevilo první varování, že ceny pamětí se opravdu mohou brzy začít zvedat a nyní to bylo potvrzeno prostou realitou. Ceny už se začaly zvedat dokonce už i na našem trhu, ačkoliv je jasné, že na něm by se něco takového ještě nemělo projevit, nicméně víme, jak to je. Zatím se ceny zvedly jen mírně, ovšem u řady produktů najednou, což nebude náhoda.
 
 
Původní příčina se tak vůbec netýká daného průmyslu a jde o čistě politické důvody, které způsobily, že vývoz surovin z Japonska pro Jihokorejské továrny je nyní mnohem zdlouhavější a složitější. Reálně hrozilo to, že firmy jako Samsung a SK Hynix nebudou mít dost chemikálií nutných pro své provozy, rychle jim začnou docházet zásoby a ceny poletí nahoru, což se nyní stalo. 
 
DRAMeXchange tak informuje, že ceny klíčových pamětí DRAM, což jsou 8Gb čipy DDR4, za poslední týden šly nahoru o 14 procent a v porovnání se začátkem července, kdy ostartovaly Japonské restrikce, je to dokonce 23 procent. Nebyly přitom evidovány žádné výrazné změny s ohledem na nabídku a poptávku, takže nic jiného než složitější vývoz surovin z Japonska nepřipadá v úvahu. Dozvíme se ještě o možném vztahu s výpadkem proudu v továrně firmy Toshiba, ale ten by se měl týkat pouze NAND Flash. 
 
Zatím ale dohromady o nic nejde, protože jak Samsung, tak SK Hynix by měl mít více než měsíční zásoby chemikálií od firem jako JSR, Showa Denko či Shin-Etsu Chemical. Pokud ale ty dojdou a kvůli průtahům exportu brzy nedorazí další, pak bychom mohli na 20% nárůst cen vzpomínat s láskou. 
 
Pokud jste tedy už uvažovali o nákupu nových operačních pamětí pro své PC, nyní se asi opravdu nevyplatí čekat. Ceny stejně už delší dobu stagnují a i když může být dle DRAMeXchange situace mezi Japonskem a Koreou prakticky okamžitě diplomaticky vyřešena, nevypadá to, že by už ceny měly dále klesat. 
 
Zdroj: KBS World


reklama