Rusko pracuje na de-anonymizaci Tor sítě

Rusko pracuje na de-anonymizaci Tor sítě
2019-07-22T10:00:29+02:00
• 22. 7. 2019
4

Včera jsme vás informovali, že společnosti Mozilla a Core Tor People zvažují integraci super anonymního režimu do prohlížeče Firefox. Novinka bude založená na technologii Tor, která se již dnes používá především ve stejnojmenném webovém prohlížeči. Hlavní výhodou je, že veškerý datový provoz uživatele je nahodile směřován skrze servery této sítě, takže je takřka nemožné sledovat a sbírat data o uživatelích. Nyní se objevuje projekt, který si bere za cíl de-anonymizaci uživatele v rámci Tor sítě.

Odhalení díky kybernetickému útoku

Hackerská skupina 0v1ru$ zaútočila 13. července na společnost SyTech a odcizila terabajty dat. Firma je hlavním dodavatelem pro ruskou tajnou službu FSB (Federal Security Service). Díky tomuto útoku se dozvídáme o nejrůznějších projektech, na kterých se pracuje nebo se připravují. Například projekt Nautilus má sbírat data uživatelů sociálních sítí, Reward je určen pro nalezení zranitelností pro sledování uživatelů torrent sítě, Mentor bude sledovat e-mailovou komunikaci společností a Hope je označení pro vytvoření vlastního ruského internetu.

Jeden z projektů je také Nautilus-S, který má za cíl odhalit zranitelnosti Tor sítě, aby bylo možné de-anonymizovat uživatele. Jinak řečeno, aby byla narušena ochrana jejich dat a bylo možné je sledovat. V tuto chvíli nevíme, jak daleko je celý projekt, nebo jestli je již nyní možné, aby docházelo ke sledování.

Na druhou stranu společnost Core Tor People nyní může začít usilovněji pracovat na zabezpečení svých serverů a případně zvýšit anonymitu uživatelů v rámci této sítě. Je vidět, že vládní projekty na všech stranách chtějí snížit anonymitu uživatelů na internetu. Na jednu stranu se jedná o narušení soukromí, na druhou jde o možnou ochranu vůči teroristům a jiným kriminálním aktivitám. V případě Ruska se dá ale počítat s narušeném základních práv svobody.

Nyní je otázkou, jestli daný projekt bude fungovat, případně jestli již nyní nedochází ke sledování. Pokud by Tor síť již nebyla bezpečná, uživatelé se zřejmě přesunou na jiné typy sítí, případně se dočkáme zcela nové technologie.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

No tak Přemku zachovejte si zdraví rozum a nebaštit vše co vám neserviruje meinstream

Janek Fanek

22. 7. 2019, 14:24

Vypadá to na ban, kritiku nelze zobrazit, hezké pane Vaculík. Hlavně, že Rusko je totalita a ostatní, zejména USA andělé. O co jde : můj příspěvek ( kritický) se v komentáři neobjevil asi podléhá kontrole loajality.

Přemysl Vaculík

VIP 22. 7. 2019, 15:16

Dobrý den, váš původní komentář nikdo neodstranil, ani ho neevidujeme.

Janek Fanek

23. 7. 2019, 12:07

V tom případě se omlouvám, že existuje nějaká síla, schopná bez vašeho vědomí ovlivnit odeslání komentáře.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat