Dvůr Králové nad Labem: Myslivci v okolí měta vypustili 26 zajíců, chtějí zvýšit jejich populaci

22.07.2019 11:11

Na Královédvorsku působí řada mysliveckých spolků. Mezi jejich aktivity nepatří pouze lov zvěře, ale jde jim zejména o ochranu životního prostředí a péči o zvěř. V této souvislosti členové Mysliveckého spolku v Choustníkově Hradišti během uplynulých dní vypustili do volné přírody celkem 26 zajíců.

Dvůr Králové nad Labem: Myslivci v okolí měta vypustili 26 zajíců, chtějí zvýšit jejich populaci
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Stalo se tak ve dvou lokalitách, a to v okolí žirečského letiště a v okolí Kašova. Jedná se o investici za více než 50 tisíc Kč, na úhradu části vynaložených finančních prostředků požádají myslivci o dotaci, na část přispěje Honební společenstvo Choustníkovo Hradiště.

Na Královédvorsku dochází k dlouhodobému úbytku drobné zvěře, výjimkou nejsou ani zajíci. Jejich počty klesají zejména kvůli současnému způsobu hospodaření v krajině a přemnožení jejich přirozených predátorů. Podle myslivecké statistiky bylo v letošním roce nasčítáno celkem 824 zajíců, před deseti lety jich však bylo téměř o dvě stě více – 1 011 zajíců.

„Zajíci nemají dostatek úkrytů, potravy a vhodných podmínek pro přežití a na Královédvorsku je jejich výskyt minimální,“ říká Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na městském úřadě Dvůr Králové nad Labem, a pokračuje. „Z toho důvodu se myslivci rozhodli oživit populaci zajíců v regionu a do přírody vypustili zvěř získanou z umělého odchovu. Tito zajíci mají pro lepší identifikaci ve slechu barevnou značku, což s odstupem času umožní vyhodnotit úspěch či neúspěch akce.“

V daných lokalitách nyní platí pětiletý zákaz lovu zajíců, cílem tedy rozhodně není vypuštěnou zvěř znovu odlovit. Myslivci zároveň vybudovali nové krmelce, ve kterých budou v době nouze zajíce přikrmovat.

Ve správním obvodu města Dvůr Králové nad Labem je devatenáct honiteb, tedy území, na kterých myslivci hospodaří. Město Dvůr Králové nad Labem s uživateli honiteb spolupracuje prostřednictvím odboru životního prostředí. Pracovníci městského úřadu pomáhají při podávání žádostí o dotační prostředky, spolupracují s nimi na ochraně životního prostředí a podporují jejich projekty. „Pokud mají myslivci zájem, kdykoliv se na nás mohou obrátit," dodává Milan Šimek, který je sám aktivním myslivcem a věnuje se ochraně životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…