Přípravy na FORD CHALLENGEPRAGUE vrcholí

Přípravy na FORD CHALLENGEPRAGUE vrcholí

Už tento víkend se v Praze setkají triatlonové hvězdy i amatérští nadšenci v rámci unikátního závodu FORD CHALLENGEPRAGUE. Třetí ročník sportovního klání z prestižní triatlonové série Challenge Family zavede více než 1350 sportovců z 45 zemí světa opět do samotného centra středoevropské metropole. Unikátní trať povede ze Střeleckého ostrova, odkud závodníci vystartují v sobotu 27. července.

Přípravy na FORD CHALLENGEPRAGUE probíhají obdobně jako každá akce mezinárodního formátu celý rok, nejintenzivněji pak v posledním měsíci před zahájením. „Poslední týdny jsme téměř každý den na trasách, kde připravujeme dopravní situace a řešíme detaily, které se z kanceláře od stolu nedají udělat,“ říká ředitel závodu FORD CHALLENGEPRAGUE Tomáš Vrzák. „V týdnu před akcí je pak svolána koordinační schůzka na Odboru krizového řízení města Prahy se všemi dotčenými orgány, policií, záchrannou službou a dalšími, bez kterých bychom akci nebyli schopni realizovat. Řeší se připravenost, možné krizové situace a dolaďují se poslední detaily spolupráce,“ přibližuje Vrzák.

Na finální výstavbu zázemí pak mají organizátoři pouze několik hodin – centrum závodu v okolí Střeleckého ostrova, Vítězné ulice a mostu Legií vyroste přes noc. „Pro nás i dodavatele se jedná o doslova logistické cvičení, a to především rozsahem a omezenými časovými možnostmi,“ přiznává Vrzák. Aby vše proběhlo hladce, je potřeba nainstalovat například 10 kilometrů plotů či 2000 kusů dopravního značení. Do dalších příprav a průběhu samotného závodu je zapojeno téměř 300 dobrovolníků, více než 200 stavebních techniků a pracovníků bezpečnostní agentury, desítky policistů, záchranářů a samozřejmě i rozhodčích.

Triatlonový svátek se odehraje v srdci Prahy 26. a 27. července 2019. Připraveny jsou závody ve čtyřech kategoriích – triatlonový víkend otevře v pátek na Střeleckém ostrově běžecký závod dětí HERVIS CHALLENGEJUNIOR, v sobotu je na programu hlavní závod FORD CHALLENGEPRAGUE MIDDLE, v jehož rámci čeká na triatlonisty porce 1,9 km plavání, 90 km na kole a závěrečný běh na 21,1 km. Po úspěchu z předchozích let bude opět připraven závod s názvem SCOTT CHALLENGETRY-ATHLON, který láká zájemce na kratší distance, než je klasický dlouhý triatlon, a je proto určen zejména nadšeným amatérům, kteří mají rádi výzvy a zároveň si netroufají na trať v plné délce. Chybět nebudou ani oblíbené CHALLENGEPRAGUE ŠTAFETY.

Na startovní listině hlavního závodu nechybí mistr světa v dlouhém triatlonu a stříbrný z loňského ročníku FORD CHALLENGEPRAGUE Pablo Dapena, vítěz z roku 2017 Pieter Heemeryck, vycházející hvězda světového triatlonu Frederic Funk, či paralympijský vítěz z Ria 2016 Andrew Lewis. České barvy v rámci elitního závodu budou hájit Lukáš Kočař, Tomáš Řenč, Petr Soukup, Petr Vabroušek, bývalý reprezentant v tandemové cyklistice Marek Moflár či handbiker Jan Tománek. V ženské kategorii se o co nejlepší výsledek popere česká hvězda žijící v Austrálii Radka Vodičková-Kahlefeldt, obhájkyně loňského prvenství Belgičanka Katrien Verstuyftová nebo stříbrná medailistka z olympiády v Londýně a mistryně světa Lisa Nordénová ze Švédska.

 

INFORMACE

Termín: 27. července 2019

Místo konání: Praha

Start: Střelecký ostrov

Cíl: Vítězná ulice

 

PROGRAM

Pátek, 26. července

  • EXPO – veletrh sportovního vybavení a partnerů závodu (Vítězná a Zborovská ulice)
  • HERVIS CHALLENGEJUNIOR (Střelecký ostrov)

Sobota, 27. července

  • EXPO – veletrh sportovního vybavení a partnerů závodu (Vítězná a Zborovská ulice)
  • SCOTT CHALLENGETRY-ATHLON (0,38 km plavání, 18 km na kole, 4,2 km běh)
  • FORD CHALLENGEPRAGUE MIDDLE (1,9 km plavání, 90 km na kole, 21,1 km běh)
  • CHALLENGEPRAGUE ŠTAFETY (tříčlenné štafety 1,9 km plavání, 90 km na kole, 21,1 km běh)