metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 11 °C

Čtvrtek 25. dubna 2024. Svátek má Marek

„Dveře únikovek nezamykají“

  11:25
Kvůli požáru přišlo začátkem tohoto roku o život pět mladých Polek. Navštívily totiž jednu z únikových her v místním zábavním centru a kvůli nedodržení bezpečnostních norem ze strany personálu se nedostaly ven včas. Deník Metro si o takzvaných únikovkách popovídal s Petrem Hučíkem, který s partou kamarádů pravidelně hodnotí nejrůznější dostupné únikové hry napříč Českem.
Petr Hučík (druhý zleva) | foto: SolvePrague

„Aktuálně se v únikových hrách reálně nezamykají hlavní vchodové dveře do únikové místnosti a jste neustále pod dohledem kamer a obsluhy. Vždy by měl být přítomen hasicí přístroj a další protipožární opatření podle příslušných norem,“ říká Hučík.

Jsou podle vás české únikovky dostatečně zabezpečeny?
Pokud máte na mysli protipožární opatření, tak jsou zabezpečeny velmi kvalitně. České předpisy, které se vztahují i na únikové hry, jsou velmi přísné, což je samozřejmě dobře. Žádné další nehody se v únikových hrách prakticky nestávají.

Takže se při únikovce nikdy nestal úraz ani nikomu z vašeho týmu?
Žádný si nepamatujeme, tedy když nepočítám uražené ego u nedokončených úkolů. Hledali jsme i případy úrazů ve světě a mezi největší patří odřená ruka Ariany Grande, což je na dvanáct let fungování únikovek ve světě opravdu málo.

Myslíte, že se bezpečnost snáze hlídá u malých únikovek ve městě, či u těch velkých, které jsou třeba na statcích v pohraničí?
V únikových hrách, které jsme testovali a které najdete na webu solveprague.cz, jsme se cítili vždy naprosto bezpečně. Dovedu si představit méně kvalitní hry s malým důrazem na bezpečnost například v menších obcích, kde chybí konkurence. Vzhledem k plošným hasičským kontrolám her bych se ale vážných bezpečnostních chyb neobával ani zde.

Pro koho jsou únikové hry vyloženě nevhodné?
Některé hry nejsou vhodné pro epileptiky či klaustrofobiky. Jinak je naprostá většina vhodná pro všechny od pěti do sta let. Pokud máte během hry jiný problém nebo dotaz, tak je dobré se individuálně poradit s obsluhou před rezervací nebo samotným odehráním. Kvalitní obsluha vám dokáže vždy poradit a případně drobně upravit některé prvky hry.

Jak se pozná dobrá obsluha únikové hry?
Kvalitní obsluha vás hrou provede jako Batmanův komorník Alfred. Když se vám daří, tak o něm vůbec nevíte. Ale hned, jak se dostanete do problémů, je vždy nablízku a připraven pomoci. Dobrá obsluha vás především sleduje po celou dobu hry a vždy je schopná a ochotná předat správnou nápovědu. Současně radí tak akorát, abyste se nezasekli hned na začátku hry na celou hodinu.

Na začátku každé únikovky dostávají její účastníci obvykle školení o bezpečnosti. Jsou podle vás všude dostatečná?
Myslím, že aktuální školení jsou dostatečná. Cílem únikových her je zážitek ze hry, a pokud vás někdo bude na začátku hry školit dvacet minut o bezpečnosti průchodu místnostmi, tak si hru moc neužijete. Představte si, že vejdete do restaurace, a než si dáte pivo, tak vás číšník bude muset proškolit o únikových východech a rozmístění hasicích přístrojů. To by také nikoho nebavilo.

Četné chyby

  • Hasiči v České republice odhalili nedostatky u dvou třetin únikových her.
  • V otázce stavu únikových cest nebyly výsledky fatální, ale více než polovina provozovatelů neměla například pro herní prostory potřebnou kolaudaci.
  • Často také chyběly dokumenty požární ochrany či nebyl dodržen odstup od topidel.
  • Od ledna do května letošního roku prověřili hasiči 178 prostorů her a zahájili s provozovateli 56 správních řízení. Další řízení s nimi vedou stavební úřady.
  • Hasiči u provozovatelů únikových her, kterým uložili, nebo ještě uloží pokuty, uskuteční další kontrolní prohlídky. Pokud majitelé stav nenapraví, přistoupí hasiči k dalším sankcím.
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

vydáno 25. dubna 2024  17:22

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost parkovacího oprávnění. Zopakoval tak platbu z...  celý článek

Tvář stará tisíc let. Podobu sv. Vojtěcha odhadli odborníci podle lebky z pokladu

vydáno 25. dubna 2024  17:12

Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství sv. Vojtěcha ve čtvrtek odhalili zástupci arcibiskupství a odborníci, kteří se na práci podíleli....  celý článek