reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google: Stadia není Netflix pro hry, nabídne i exkluzivity

22.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Google: Stadia není Netflix pro hry, nabídne i exkluzivity
Zástupce firmy Google, který má přímo na starosti platformu Stadia, byl ochoten odpovídat na všetečné otázky lidí na fórech Reddit. My jsme se tak dozvěděli i to, že bychom dle jeho představ neměli o službě mluvit jako o Netflixu pro hry.
Je za tím však něco víc, než jen neochota Googlu být spojován s jinou firmou? O tom hovořil Andrew Doronichev, produktový ředitel služby Stadia, který se však srovnání s jinými firmami či jejími produkty nebrání. Říká totiž, že bližší přirovnání by Stadia snesla se službami Xbox Live Gold nebo PlayStation Plus. To je ostatně samozřejmé a pochopitelné vzhledem k tomu, že jde o herní služby a Netflix se týká filmů a seriálů. 
 
 
Doronichev ale také vysvětloval, jak bude fungovat systém výběru her zdarma, který byl diskutujícími označen za velice nejasný. To se týká předplatného s označením Pro, které bude čítat možnost hrát v rozlišení 4K/Ultra HD při 60 FPS s HDR, slevy na hry, 5.1kanálový zvuk a také přístup k výběru her zdarma. Tyto hry zdarma se budou objevovat přibližně každý měsíc a na začátku této nabídky bude Destiny 2. 
 
Stadia Pro má stát 10 dolarů měsíčně a pokud si budeme chtít něco zahrát a nebude to v nabídce volně dostupných titulů, budeme si muset danou hru pořídit za plnou cenu. Když tedy nebudeme počítat hru zdarma každý měsíc, a že ta rozhodně nemusí být každému po chuti, pak oněch 10 dolarů půjde pouze na poskytnutý výkon a jak Doronichev říká, ten bude zajištěn tím nejlepším dostupným hardwarem v datacentrech Googlu. 
 
Tato služba se tak netýká ani moc her jako toho, že za deset dolarů měsíčně budeme mít pronajmutý výkon, který bude stačit i na 4K/60, což není špatná nabídka. Však jen za grafickou kartu, která něco takového zvládne, dáme alespoň 60x více, což znamená, že by se nám taková zaplatila až po pěti letech. V serverech Googlu ale hardware může jet nepřetržitě, čili efektivně, zatímco v počítači průměrného hráče většinou spí.
 
Na druhou stranu je tu strašák v podobě zpoždění internetové komunikace. Pokud má někdo datacentrum Google za humny a k dispozici stabilní širokopásmové připojení, ten může být spokojen. Ostatní si budou chtít službu jistě předem vyzkoušet a i k tomu bude sloužit knihovna her dostupných zdarma. 
 
Otázka je, zda se tato knihovna bude tvořit pro každého zvlášť s ohledem na to, odkdy má zavedeno předplatné, nebo se bude prostě budovat pro všechny nezávisle na tom, kdy se oni zapojili. Spíše je tu ale jiná věc, kterou by stálo za to řešit. Dozvídáme se o verzi Founder's Edition, do které se bude moci zapojit ten, který zaplatí 130 USD. Za odměnu dostane Chromecast Ultra, modrou verzi gamepadu i startovní balíček několika her, a to včetně exkluzivit platformy Stadia. 
 
Dnes přitom hráči řeší především obchod firmy Epic a věc se má tak, že každý, kdo si může hry kupovat na Steamu či jinde, si je může koupit i v Epic Games Store, exkluzivní či neexkluzivní. Pokud ale jde o exkluzivity pro Google Stadia, zde budou mnozí od daných her opravdu odříznuti, třeba jen kvůli tomu, že nemají k dispozici kvalitní připojení k Internetu. Proti tomu je boj firmy Epic proti Steamu jen slabý odvar, ale ještě si počkejme na to, jaké exkluzivity si Google připraví.
 


reklama