reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: NVIDIA nám spadla do cenové pasti

22.7.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD: NVIDIA nám spadla do cenové pasti
Dle vyjádření jednoho z vedoucích pracovníků firmy AMD byly ceny nových Radeonů s jejich pozdějším snížením ještě před vypuštěním na trh předem pečlivě připravená akce. Alespoň to se dozvídáme z úst Scotta Herkelmana. 
AMD si o tom může říkat co chce a my mu můžeme a nemusíme věřit, nicméně podívejme se na to, co o eskalovaném souboji s NVIDIÍ říká Scott Herkelman, viceprezident AMD a generální manažer radeonové divize. 
 
 
Jak dobře víme, AMD vyložilo na stůl pomyslné karty jako první, když představilo už reálné karty Radeon RX 5700 a 5700 XT za oficiální ceny 379 a 449 USD. Následně reagovala NVIDIA, která vypustila na trh karty GeForce RTX 2060 SUPER a RTX 2070 SUPER (RTX 2080 SUPER bude následovat zítra, ale ta je poněkud mimo toto dění). Pro zákazníky jsou nové GeForce SUPER z hlediska výkonu a ceny mnohem zajímavější volba, takže pak nebylo divu, že AMD zdánlivě reagovalo snížením cen nových RAdeonů na 349 a 399 USD. Tedy až na to, že dle Herkelmana šlo o předem připravenou akci. 
 
Slyšet to můžeme v následujícím videu (čas 26:30). 
 
 
Herkelman uvedl, že už v případě původních Turingů je NVIDIA pod velkým tlakem kvůli maržím, jež nejsou vzhledem k velkým rozměrům daných čipů moc vysoké. AMD se tak rozhodlo nejdříve naoko stanovit ceny nových Radeonů, na něž NVIDIA bude reagovat a pak bude následovat snížení cen s očekáváním, že za tím už NVIDIA nepůjde a stanovené ceny nových GeForce SUPER už zůstanou. 
 
AMD si také všimlo, že karty RTX 2060 a RTX 2070 se potýkají se slabým zájmem zákazníků a k tomu přišly vhod nové Radeony, které mají s konkurenční RTX nižší kategorie na trhu "zablokovat". 
 
Herkelman zatím vidí své AMD v novém souboji s NVIDIÍ jako vítěze, což by naznačovalo, že marže z nových Radeonů jsou velice slušné. Ale jak už bylo řečeno, věřit tomu všemu můžeme a nemusíme. Jisté je to, že i ceny starších karet jdou nyní dolů, ať už bylo snížení cen nových Radeonů předem připravené, nebo ne, takže vítězem je především zákazník, který může z povzdálí také sledovat, jak se AMD s NVIDIÍ opět jednou mydlí. 
 
Zdroj: HotHardware via YouTube


reklama