První prohlídkový okruh začíná o půl druhé a po něm následují ještě dva. Návštěvníci přichází o několik minut dříve. Fotí se v zámeckém parku, někteří si ještě odskočili na kávu a dortík do zdejší kavárny. Ve stanovený čas se už všichni řadí a stoupají po schodech do zámeckých komnat. Ještě nutné papuče, aby nikdo nepoškodil parkety, a divadelní prohlídka může začít.

Pohádkovou atmosféru pomáhají dotvářet i samy děti. Část z nich dorazila v kostýmech. Ve většině případů dívky oblékly princeznovské šaty. Růžové volánky má na sobě i Veronika Prchalová, která přišla s rodiči na pohádkovou prohlídku poprvé. „Šaty jsou naše, včera je už dcera vyzkoušela na zámku v Miloticích. Vypadá spíše jako Růženka než jako Popelka,“ usmívá se Veroničina matka.

Procházíme jednotlivými pokoji a v každém z nich se odehrává část pohádkového příběhu. Děti se do příběhu opravdu vžily. „Chtěly byste mít taky takovou sestru, jako je Dorka?“ ptá se vypravěčka. „Ne," odpovídají děti jednohlasně. Dospělí se ale také baví. Herci si připravili pár scének i pro ně. Například choreografii na melodii ze známého filmu Hříšný tanec.

Ve Švábenicích hořel ve čtvrtek v podvečer rodinný dům. V sobotu ráno se znovu rozhořel.
Skrytá ohniska znovu vzplála. Dům ve Švábenicích se po požáru opět rozhořel

V tanečním sále se dávají do pohybu všichni. Rodiče s dětmi, princ a samozřejmě Popelka. Děti z ní nemůžou spustit oči. Modré šaty a škraboška. Princezna jak má být. „Blíží se půl noc,“ upozorňuje vypravěčka a Popelka utíká. Po ní princ a hned za ním běží děti. Ve vedlejším sále si malé slečny zkouší, jestli se některá z nich nestane princovou ženou. Nestane. Střevíc nikomu nepadne. A tak se princ i s publikem vydává hledat svou milou.

Tak jako v každé pohádce, i v té nedělní ve Slavkově skončí vše dobře. „Láska a pravda opět zvítězila,“ uzavírá příběh průvodkyně. Děti tvoří kruh a tančí s herci v rytmu písně Tři oříšky. Malý chlapec se drží maminky a schovává se za ní. Popelka ho vyzývá k tanci. Neúspěšně. Smůlu má i její zlá sestra Dorka. Když se chce přidat do kruhu k ostatním, nikdo z dětí se jí nechce chytit. Pak už jen vrátit zámecké papuče a pohádky je konec. Nedělní odpoledne si příchozí opravdu užíli.

„Nám se dnešní zpracování pohádky moc líbilo. Dokonce zaujalo i naši nejmladší dceru, která má teprve dva roky. Vzhledem k tomu, že jsme místní, tak rádi přijedeme znovu, je to příjemné oživení klasické prohlídky zámku,“ popisuje své čerstvé dojmy otec dvou malých dcer. „Popelka u nás doma není úplně nejoblíbenější pohádka, patří spíše k těm, které sledujeme o Vánocích,“ dodává jeho žena. „Ale dnes se nám líbila. Herce to evidentně bavilo, hráli s velkým zapálením,“ shodují se manželé Chomčovi.

Ilustrační foto.
Nový pramen zajistí Rašovicím dostatek pitné vody

To potvrzuje i sám vedoucí slavkovských průvodců David Kučera, který si užívá jak přípravu, tak samotné hraní pro návštěvníky. „Nejsme herci, ale například Popelku nám dnes hraje Dana Němcová, která vystudovala operní zpěv na konzervatoři. Jiná kolegyně má zase vystudované divadelní manažerství, takže každý přispívá něčím ze svého oboru a tak naše hra vzniká,“ popisuje Kučera.

Sám je zodpovědný také za kostýmy a vizáž všech účastníků. „Je to zábavná a kreativní činnost, navíc jsme tu dobrá parta. Těší nás, že se lidem naše práce líbí. Míváme vyprodáno,“ prozrazuje. V srpnu tým slavkovských průvodců chystá představení o Sněhurce.

BARBORA UHLOVÁ