Vinylová podlaha Quick Step v obývacím pokoji
Galerie(11)

Vinylové podlahy s dekorem dřeva, dlažby, kamene i betonu

Partneři sekce:

Vinylová podlaha je krytina nové generace, která svými parametry jednoznačně předčí podlahy laminátové. Díky své skladbě a technologii pokládky je vysoce odolná vůči vodě, vlhkosti a poškození - při běžné i extrémní zátěži si zachovává povrch bez škrábanců. Navíc je velmi příjemná na došlap a tlumí kročejový hluk. Co se za těmito všeobecnými konstatováními skrývá, poodhalí následující text.

Skladba

Desky vinylové podlahy se vyrábějí z tvrzeného neměkčeného polyvinylchloridu (PVC) a jsou poskládány z několika vrstev. Vrchní vrstvu tvoří fotografický dekor, chráněný transparentní nášlapnou vrstvou. Navíc je ještě pokryt PUR ochrannou vrstvou bránící zašpinění. Tím nejdůležitějším je však materiál základové desky, neboť není vinyl jako vinyl.

Vinylová podlaha Quick Step v interiéru 2
Vinylová podlaha Quick Step v interiéru 3
Vinylová podlaha Quick Step v interiéru 4
Vinylová podlaha Quick Step v interiéru 5
Vinylová podlaha Quick Step v interiéru
Vinylová podlaha Quick Step v koupelně 2
Vinylová podlaha Quick Step v kuchyni 2
Vinylová podlaha Quick Step v kuchyni

Jak vybrat správnou vinylovou podlahu

Obecně se doporučuje volit materiály s vyšší hustotou (těžší), protože odlehčené plasty mají často problémy s odolností proti vodě nebo s tvarovou stabilitou. Jako nejlepší se aktuálně jeví vinylové podlahy s rigidním jádrem, které postupně nahrazují tradiční zámkové vinylové podlahy. Ty totiž po zahřátí, např. slunečním zářením, měknou a ztrácení vnitřní tuhost, která brání tomu, aby se dílce navzájem vytlačovaly ven. Podlaha se kvůli tomu roztahuje v nejslabším místě (ve spoji) a vytlačuje hrany dílců nahoru. Nic z toho u pevných podlah s rigidním jádrem nehrozí.

Dalším obecně platným pravidlem je také to, že čím větší je tloušťka nášlapné vrstvy, tím větší je odolnost podlahy. V obytných prostorách nesáhnete vedle ani při malé tloušťce, ale ve veřejných prostorách s větší zátěží je třeba tloušťku zohlednit.

Imitace dřeva, dlažby, kamene, korku i betonu

Při výběru vinylové podlahy stejnou, ne-li občas větší měrou než technické parametry rozhoduje jejich vzhled. Možnosti jsou téměř neomezené, dané fotografickým dekorem. Můžete ale volit ještě vyšší level, což jsou podlahy s registrovaným embossem. Povrch s touto technologií je od skutečného téměř k nerozeznání, vrstva s tištěným dekorem totiž přesně kopíruje i reliéf povrchu. Laicky řečeno – na dřevěném vzoru se kolem suku dají nahmatat na povrchu podlahy kolečka.

Pokládka

Vinylové podlahy mají dva způsoby pokládky, buď jako plovoucí s naklapávacími zámky click nebo jako lepené. Oblíbené jsou zejména plovoucí podlahy, protože umožňují velmi rychlou montáž, to i svépomocí, a také opravy či demontáž. Není u nich nutné ani dokonalé vyrovnání podkladu, zato je nutná podložka, která dílce chrání před prokreslením nerovností na povrch podlahy a také ovlivňuje konečné vlastnosti podlahy.

Bohužel tato varianta není dostatečně odolná proti vlhkosti, pokud není opatřena speciálními zámky. Její povrch sice rozlitý džus vydrží, ale pokud tekutina zateče do spár, hrozí riziko poškození zespodu.

Vinylová podlaha Quick Step v koupelně 2

Proto se do prostor se zvýšenou vlhkostí doporučuje raději lepená varianta. Při ní se jednotlivé dílce přichytávají speciálním lepidlem k podkladu, který by v tomto případě měl být dokonale vyrovnaný a hladký.

Přečtěte si také: Lepení vinylových dílců

Oba druhy pokládky vinylové podlahy je možno provádět několika způsoby, které vytvářejí konečný efekt:
– Nejčastější je pokládka bez pravidelného opakování. Při ní jsou krátké spoje posunuty min. po 1/3 délky dílce.
– Méně často používaná je pokládka s pravidelným opakováním, protože u dřevěných dekorů nevyvolává správný dojem přírodní podlahy. Hodí se spíš pro dlažby.
– Je možná i pokládka tzv. na stromeček, známá z pokládky klasických parket. U vinylu se však používá výjimečně a plovoucí vinylové podlahy tento způsob pokládky často ani neumožňují. Zacvakávací zámek totiž bývá jinak silný u krátkých a dlouhých stran.
– Profesionál zvládne i pokládku na koso, při níž vinylové dílce rozdělují místnost úhlopříčně. Je to však netypický způsob pokládky, zejména kvůli velmi vysokému prořezu (až 30 %).

Vinylová podlaha Quick Step v kuchyni 2

Podlahové vytápění

Vinyl je pružný materiál, v porovnání s laminátem pocitově teplejší. Tento benefit je možno ještě zvýraznit při použití v kombinaci s podlahovým vytápěním. Počítejte však s tím, že použití podložky u plovoucích podlah může prostup tepla snížit. Optimální variantu vinylové podlahy proto volte podle doporučení výrobce.

Nepřehlédněte: Seznamte se s vinylem

Škodí vinyl našemu zdraví?

Za oblibou vinylových podlah stojí kromě již zmíněných vlastností i jejich zdravotní nezávadnost. Mnohé obsahují méně netoxických rozpouštědel než kolik jich je obsaženo v dětských hračkách. Neobsahují ani žádné těžké kovy (stabilizátory nebo barviva), toxická změkčovadla nebo formaldehyd. Přesto se snadno se čistí a nevyžadují aplikaci zvláštních ochranných emulzí.

Vinylová podlaha Quick Step v interiéru

(ge)
Foto: Quick-Step