ZSSK Cargo nemá zakázky, třetině zaměstnanců chce zkrátit pracovní týden

Lokomotiva Siemens Vectron v čele nákladního vlaku ZSSK Cargo. Foto: ZSSK CargoLokomotiva Siemens Vectron v čele nákladního vlaku ZSSK Cargo. Foto: ZSSK Cargo

V době celoevropského nedostatku strojvedoucích přichází ze Slovenska zpráva, která zaujme nejspíše hlavně české dopravce. Slovenský státní nákladní dopravce ZSSK

V době celoevropského nedostatku strojvedoucích přichází ze Slovenska zpráva, která zaujme nejspíše hlavně české dopravce. Slovenský státní nákladní dopravce ZSSK Cargo nemá dostatek zakázek a musí začít nechávat strojvedoucí doma.

Firma oznámila v tiskové zprávě, že jedná s odboráři o vzniklé situaci. „Navrhujeme pro vybrané profese čtyřdenní pracovní týden se šedesátiprocentní náhradou mzdy. Opatření by se týkalo zhruba třetiny všech zaměstnanců,“ uvedla firma v tiskové zprávě. V praxi tak mají zaměstnanci přijít o zhruba šest procent, šedesát procent mzdy dostanou za pátý den, kdy nebudou pracovat.

ZSSK Cargo vysvětluje omezení tím, že na firmu dopadá recese v hutním průmyslu. Kvůli výraznému poklesu výkonů a výpadku tržeb musí proto přijmout úsporná opatření.

Zavádíme opatření, jejichž cílem je zabránit vzniku ztráty v letošním roce a zmírnění nepříznivých dopadů na firmu, abychom byli dál konkurenceschopné a udrželi efektivitu a produktivitu práce,“ vysvětlil Martin Vozár, předseda představenstva ZSSK Cargo.

Tagy ZSSK Cargo
83 komentářů