Inspektoři vzali na tržnici zámečníka, objevili padělky za miliony

  13:04
Zámečníka si poprvé v Karlovarském kraji povolali na pomoc pracovníci České obchodní inspekce, když se na sklonku minulého týdne vydali na kontrolu tržnic v Potůčkách a na Svatém Kříži. Díky němu se dostali i do stánků, které trhovci před šťárou narychlo zavřeli. Objevili padělky v hodnotě více než deset milionů korun.

Kontroloři České obchodní inspekce našli padělky v zamčeném stánku. | foto: Česká obchodní inspekce

Možnost otevřít kóje na tržnicích násilím dává zákon České obchodní inspekci (ČOI) už déle než rok. V Karlovarském kraji tuto metodu ovšem inspektoři zatím nevyužívali.

„Je to spíš výjimečná kompetence, rozhodně není k dennímu užívání,“ konstatoval Jan Řezáč, ředitel inspektorátu ČOI pro Karlovarský a Plzeňský kraj.

Od loňského jara, kdy západočeští inspektoři začali v Plzeňském kraji jako první v republice stánky otevírat i přes vůli jejich majitelů, nasadili do akce zámečníka poosmé. 

„Na podobné akce musíme být dobře připraveni. Kdybychom do zamčeného stánku vlétli bez monitoringu a kontrola nedopadla podle našich představ, podnikatelé by nás mohli i právem kritizovat,“ naznačil Řezáč další problém s násilným otevíráním stánků.

Kontroly ze sklonku minulého týdne ovšem byly v tomto ohledu dobře připravené. Jen v Potůčkách měli kontroloři vytipované hned dva stánky.

„První podnět jsme dostali od policistů z obvodního oddělení v Perninku, druhý pak vzešel z naší práce,“ naznačil Řezáč.

Zámečník nakonec musel otevřít jen jeden zámek. Druhý už odemkl sám majitel stánku.

„V Potůčkách jsme provedli celkem pět kontrol. Při třech z nich jsme objevili 473 kusů padělků textilních či kožených výrobků a CD spolu s DVD,“ popsal výsledky kontroly v Potůčkách Řezáč. Zbylé dva případy řešili inspektoři přímo na místě. Stánkařům vytkli chybějící cenovky a špatné značení textilu.

Kontroloři odvezli ze Svatého Kříže 250 pytlů plných padělků

O poznání více práce ovšem měli obchodní inspektoři na tržišti Svatý Kříž. Do hledáčku si zde vzali tři provozovny. Dvě z nich musel otevřít asistující zámečník.

„V jednom ze stánků ukrýval jeho majitel ve skladu 4 500 kusů padělků,“ popsal Řezáč.

Celkem na Svatém Kříži objevili inspektoři 5 987 kusů padělaného textilního zboží. Originály výrobků vyčíslili na 9,8 milionu korun.

„Ze Svatého Kříže jsme odjížděli v pozdních večerních hodinách s 250 pytli zabaveného padělaného zboží,“ doplnil ředitel plzeňského inspektorátu ČOI Jan Řezáč.

Kompetenci, která by kontrolorům ČOI dávala možnost zkontrolovat i zavřenou provozovnu, chtěli inspektoři právě kvůli tržištím. „Při žádných jiných kontrolách tuto alternativu nevyužíváme,“ dodal ředitel.