Domů     Zkáza nepotopitelné ponorky Kursk!
Zkáza nepotopitelné ponorky Kursk!
22.7.2019

Byl velkou chloubou ruského námořnictva. Ponorkou, o níž nejenom její tvůrci tvrdili, že je jednoduše nepotopitelná.

Pevně v to věřili i vojáci, kteří se ve čtvrtek 12. srpna 2000 nacházeli na její palubě – účastníci velkého námořního cvičení, největší akce tohoto druhu od rozpadu Sovětského svazu.

Špičky ruské admirality se dmuly pýchou a těšily se na to, jak jim Vladimir Putin za pár dnů připne další frčku. Výkvět ruského loďstva, raketový křižník Pjotr Veliký a čtyři ponorky, které se zúčastnily cvičení, vypadaly naprosto impozantně.

Kdo by v tu chvíli věřil tomu, že se za pár minut nad nepotopitelným Kurskem pomyslně zbarví voda krví.

Po vypálení torpéd přišel strašlivý výbuch

A pak to konečně začalo. V 11 hodin 28 minut místního času začal Kursk cvičení přesně podle plánu. Vypálil dvě slepá torpéda proti obřímu křižníku Pjotr Veliký. Odstartoval tím strašlivou tragédii, která do dnešní doby není smysluplně vysvětlena.

Možná opravdu, jak se tvrdí v oficiální verzi, peroxid vodíku, který slouží pro pohon torpéda, prosákl rzí v pouzdře torpéda. Každopádně cosi způsobilo děsivý výbuch v nitru impozantní ponorky.

Uvnitř ponorky nastal velký výbuch.
Uvnitř ponorky nastal velký výbuch.

Prvních sedm obětí

O první tragédii se postaral fakt, že vodotěsné dveře, které izolují torpédovou místnost od ostatních prostor ponorky, zůstaly před odpálením torpéd otevřené. Prý to byla rutinní věc.

Za normálních okolností by došlo jen k bezpečnému uvolnění přebytečného stlačeného vzduchu do torpédové místnosti. Místo toho výbuch v okamžiku zdemoloval první dvě z devíti oddělení Kursku. Sedm mužů, kteří v tu chvíli byli v prvním oddělení, neměli šanci přežít.

Nepotopitelná ponorka zamířila ke dnu

Okolní seismografy naměřily otřes o síle 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice a nepotopitelná ponorka se během chvíle ponořila na dno v hloubce 108 metrů pod mořskou hladinou. Najednou bylo všechno špatně.

Nouzová bóje, která je kvůli lokalizaci případného vraku vypuštěna ve chvíli detekce požáru či prudké změny tlaku, selhala.

Patrně proto, že ji šéfové předem zablokovali, aby pozici lodě v případě mimořádné události nemohla odhadnout případná plavidla nepřítele.

Ponorka se během pár vteřin ocitla na dně moře.
Ponorka se během pár vteřin ocitla na dně moře.

Zemětřesení na dně Barentsova moře

Jenže ono bylo ještě hůř. Pouhých 135 sekund po prvním otřesu zaznamenali seismologové po celé Evropě další. Kmitající ručička přístrojů se zastavila na děsivé hranici 4,4 stupně Richterovy stupnice.

Epicentrum přístroje lokalizovaly kdesi na dně Barentsova moře. Tam, kde v tu chvíli ležel vrak ponorky Kursk. S největší pravděpodobností v té chvíli vybuchlo dalších šest torpéd na palubě ponorky.

Proč nedošlo k jaderné havárii

Sen o nesmrtelné ponorce v tu chvíli skončil. Trup, který byl schopen odolat tlaku vody v hloubce 1000 metrů, se roztrhl. Výbuch doslova rozmetal třetí a čtvrté oddělení Kursku.

Voda se dovnitř valila neuvěřitelnou rychlostí 90 000 litrů za sekundu a zabila všechny, kdo jí stáli v cestě, včetně pěti důstojníků z divize nukleárních ponorek, kteří tam měli dohlížet na řádný průběh cvičení.

Jen zázrakem nedošlo k poškození kontrolních tyčí v reaktoru a nedošlo tak ke zničující jaderné havárii.

Jen zázrakem nedošlo k jaderné katastrofě.
Jen zázrakem nedošlo k jaderné katastrofě.

Kdo sepsal seznam přeživších?

V 6. až 9. oddělení bylo ve chvíli výbuchu 23 mužů. Přežili obě exploze a shromáždili se na jediném místě, kde mohli za určitých okolností doufat v záchranu. V 9. oddělení, kde se nacházel druhý únikový tunel.

Kapitán-poručík Dmitrij Romanovič Kolesnikov tehdy sepsal seznam těch, kteří v devátém oddělení ještě zůstali. Učinil tak ještě předtím, než na zničené ponorce vypadl proud. Najednou byla všude kolem tma.

Výbuch jako součást cvičení?

Znalce zákopové taktiky sovětských (posléze ruských vojsk) jistě nepřekvapí, že ostatní lodě, které se zúčastnily cvičení a které zachytily na svých přístrojích zničující explozi, mimořádnou situaci vůbec nehlásily.

Jejich velitelé pro to dlouho neviděli důvod. Tak nějak automaticky se předpokládalo, že explozi způsobila hlubinná bomba a že se jednalo o rutinní součást cvičení.

Teprve k večeru, kdy Kursk nereagoval na pokusy o spojení, jim došlo, že by nemuselo být něco v pořádku. Pátrací a záchranné akce začaly až pozdě večer.

Žádnou pomoc od vás nechceme!

Jak se brzy ukázalo, ruská záchranná plavidla měla označení „záchranná“ jenom na efekt. K havarovanému Kursku se sice dokázala přiblížit, ale pokus o vakuové spojení, které by umožnilo reálné spojení s ponorkou, nebyl úspěšný.

Kvůli přísnému utajení dokonce Rusové odmítli nabídku Spojených států v podobě dvou hlubokoponorných záchranných prostředků. Zamítnuta byla i nabídka Britů.

Rusové odmítli pomoc s evakuací od Spojených států i Velké Británie.
Rusové odmítli pomoc s evakuací od Spojených států i Velké Británie.

Britští potápěči už dorazili pozdě

Teprve 16. srpna požádala ruská vláda norské a britské kolegy o pomoc. Ale to už bylo na všechno pozdě. Britští potápěči nakonec dorazili k nouzovému tunelu 9. oddělení až 20. srpna. Zjistili ovšem, že bylo mezitím zaplaveno vodou.

Poslední jiskérka naděje, že by snad na Kursku mohl někdo přežít, tak definitivně zhasla.

Jak obelhat rodiny obětí

Manželky a matky pohřešovaných námořníků se samozřejmě brzy začaly obracet na oficiální místa, aby se dozvěděly více o osudu svých nejbližších.

„K neštěstí došlo ve čtvrtek, ale ještě v neděli velení ruské admirality mlžilo,“ tvrdila Irina Cimbalová, manželka jedné z obětí havárie Kursku.

„Snažili se nás uklidnit ujišťováním, že se sice něco pokazilo, ale posádka přežila a bude určitě zachráněna,“ dodává.

Manželkám podávali o havárii zkreslené informace.
Manželkám podávali o havárii zkreslené informace.

Prezidentu Putinovi se z dovolené nechtělo

Zkáza nepotopitelné ponorky se ukázala být prubířským kamenem i pro nového šéfa Kremlu. Vladimir Putin byl u moci teprve osmý měsíc, a sotva se na prezidentském stolci trošku rozkoukal, už přišel takový malér. Navíc byl v té době na zasloužené dovolené. A nechtělo se mu z ní vracet kvůli zkáze Kursku zpátky.

Klepání o pomoc bylo slyšet několik dní

A když už konečně přišel s vyjádřením pro tisk, řekl jen, že z ponorky nebyly nikdy zaznamenány známky života.

„Námořníci z Kursku nevyslali žádné signály o své havárii.“ Jak to asi znělo jejich ženám, které se mimo jiné dozvídaly, že ještě několik dnů bylo možné zaslechnout z prostoru 9. oddělení klepání o pomoc?

A když se Putina v září téhož roku zeptal ve své slavné show moderátor CNN Larry King, co se vlastně s Kurskem stalo, dočkal se z Putinovy strany mírně řečeno cynické odpovědi: „Potopil se.“

Vrak lodi vyzvedli až za rok 

Ještě víc než rok trvala tragédie slavné jaderné ponorky Kursk.

Většinu jejího trupu, ovšem bez totálně poničené přídě, vyzvedly ze dna oceánu nizozemské záchranné společnosti až na podzim roku 2001. Trosky ponorky, která neměla být nikdy zničena, byly dovlečeny do ruské loděnice v Rosljakovu u Murmansku.

Z vraku Kursku bylo vyzvednuto 115 ze 118 mrtvých námořníků. Ti byli následně pochováni v Rusku.

Ponorka byla vyzvednuta až rok po havárii.
Ponorka byla vyzvednuta až rok po havárii.

Dozvíme se v roce 2030 pravdu?

Podaří se někdy záhadu zániku Kursku zcela rozluštit?

Pokud ano, nastane tak nejdříve v roce 2030. Teprve po 30 letech od této obrovské tragédie totiž může být vytvořena komise, která rozhodne, zda bude možné vyšetřovací spisy týkající se zkázy ponorky odtajnit. Málokdo však věří tomu, že se tak stane. Proč muselo zemřít 118 námořníků, se patrně nedozvíme nikdy.

A co když to bylo úplně jinak?

Jedna z divokých variant, jak také mohlo dojít ke zkáze Kursku, hovoří o sebevražedném útoku muslimského Dagestánce, člena posádky. Chtěl tak údajně podpořit čečenské bojovníky.

Někteří ruští důstojníci zastávají názor, že se Kursk srazil s nepřátelskou ponorkou, která sledovala ruské manévry až příliš zblízka.

Ruský nezávislý odborník, který byl ve styku s norskými záchranáři, se domnívá, že Kursk „sestřelil sám sebe“. Podle něj se torpédová střela Škval odrazila od cíle směrem ke Kursku.

Kapitán ponorky patrně vydal příkaz k rychlému ponoru, aby se torpédu vyhnul, ale už nestačil manévr dokončit.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.com
Související články
Věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Věda a technika
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
reklama
historie
Španělská chřipka: Dvojspřeží jezdců apokalypsy
Měla více obětí než obě světové války dohromady. Čtyři vlny rozpuku viru A/H1N1, které v letech 1918-1920 nakazily každého třetího člověka na planetě, zahubily až 5 % světové populace. Pandemie, která dostala mnoho přízvisek – „bolševická nemoc“, „brazilská nemoc“, či „Napoleonský voják“ – se nejvíce proslavila jako chřipka španělská.   Španělsko k ní přitom přišlo […]
Barvy nad zlato i drahé koření
Náš oděv nebýval vždy tak pestrobarevný jako dnes. Výroba barev na látky byla totiž v minulosti poměrně složitou záležitostí a vybrané odstíny barev navíc ukazovaly na společenské postavení nositele oděvu, nikoliv na jeho barevný vkus… Nejstarší záznamy o barvení látek pocházejí z mladší doby kamenné z Číny, kde lidé barvili své šaty ruměnkou. Nevíme však, […]
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
reklama
věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Domov s vůní přírody
panidomu.cz
Domov s vůní přírody
Každý byt a dům má svůj typický pach, který může cizí lidi odrazovat. Proto je dobré si místnosti provětrat vůněmi, které jsou příjemné všem. Nejlepší volbou je přírodní cesta bez chemie ve vzduchu. Skvělým pomocníkem bývají čerstvé květiny, jenže kupovat je pravidelně není zrovna levné. Čím dalším lze provonět byt? Sušené květiny Dlouho vydrží a
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml