Domů
Emise CO2
Stát New York bezemisní do 2050? Guvernér podepsal nejambicióznější klimatický zákon v USA

Stát New York bezemisní do 2050? Guvernér podepsal nejambicióznější klimatický zákon v USA

Guvernér státu New York podepsal dle svých slov nejagresivnější klimatický zákon v USA, který cílí na bezemisní výrobu energie do roku 2040 a nulové emise skleníkových plynů ve všech sektorech do roku 2050. Součástí tzv. Green New Deal je kromě jiného i podpora pro 9 GW offhore větrných elektráren vystavěných do roku 2035, přičemž část tohoto výkonu již získaly společnosti Orsted, Eversource a Equinor.

Guvernér amerického státu New York, Andrew Cuomo, podepsal minulý čtvrtek vlastní tzv. Green New Deal (nejedná se o celoamerické opatření se stejným názvem projednávané Kongresem). Zákon s oficiálním názvem „Climate Leadership and Community Protection Act“ kodifikuje cíl dosáhnout do roku 2050 nulových emisí (net-zero) skleníkových plynů (85 % zredukovat a 15 % zachytávat). Do roku 2040 by pak bezemisní měla být alespoň výroba energie.

Kritici zákona upozorňují zejména na rozsáhlé důsledky, které se vztahují i ​​na odvětví dopravy a stavebnictví, kde budou zapotřebí značné investice, pokud mají být cíle v oblasti snižování emisí včas dosaženy.

„Dosažení ambiciózních cílů státu bude vyžadovat bezprecedentní úroveň investic do elektrizační soustavy a téměř kompletní elektrifikaci dopravního, stavebního a komerčního sektoru,“ řekl Gavin Donohue, prezident a CEO obchodní skupiny Independent Power Producers of New York.

Ačkoliv má zákon úplně vytlačit zemní plyn z energetického mixu New Yorku do roku 2040, obhájci životního prostředí se obávají, že Green New Deal nejde dostatečně daleko a chtějí legislativu, která by zakázala výstavbu jakékoli nové infrastruktury pro fosilní paliva.

„Guvernér Cuomo se nemůže nazývat šampiónem životního prostředí dokud neodmítne všechny návrhy na fosilní zdroje v New Yorku,“ uvedla Laura Shindell, organizátorka akce Food and Water Watch.

Mezi další zajímavé cíle zákona patří 6 GW instalovaného výkonu v malých fotovoltaických elektrárnách do roku 2025 a 3 GW instalovaného výkonu v úložištích energie do roku 2030.

Role offshore větrné energetiky

Celkově nový plán počítá s nezanedbatelnými 9 GW instalovaného výkonu ve větrných elektrárnách u pobřeží státu New York. V rámci podepsané dohody tak již získaly zelenou dva projekty s celkovým instalovaným výkonem 1,7 GW, které by měly vyrábět elektřinu za pět let.

„Díky této dohodě bude New York vést cestu k výstavbě největšího zdroje offshore větrné energie v zemi a zároveň dnes podepíšu nejagresivnější klimatický zákon ve Spojených státech amerických,“ uvedl Cuomo při akci v New Yorku.

Prvním je projekt Sunrise Wind s instalovaným výkonem 880 MW, za kterým stojí dánský Orsted a americký Eversource Energy. Sunrise Wind bude umístěn 30 mil východně od Long Island’s Montauk Point.

Norský Equinor pak postaví druhý projekt Empire Wind s instalovaným výkonem 816 MW, který bude 15 až 30 mil jihovýchodně od Long Islandu.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(18)
nemo
22. červenec 2019, 14:48

Zda sa ze nielen Nemci sa zblaznili....asi in uz voda zatapa manhatan....

Jan Veselý
22. červenec 2019, 22:31

Jak v tom vtipu: "Všichni jsou blázni, jen já jsem letadlo."

Milan Vaněček
22. červenec 2019, 15:51

Aby se brzy "nezbláznil" celý svět. Ty off shore větrné elektrárny jsou určitě rozumná investice, ekonomicky (levnější než US jádro, ne tak nebezpečné jako JE na Hudsonu nad NY) i politicky. Možná že chce Cuomo kandidovat za Demokraty na presidenta?

Jan Veselý
22. červenec 2019, 22:11

Offshore větrné elektrárny mají pro stát New York jednu super přidanou hodnotu, pomáhají řešit extrémně problematické a drahé zásobování Long Islandu.

A Cuomo dělá, co dělá, protože je teď pod velkým tlakem od Justice Democrats, nechce dopadnout jako Joe Crowley a popíchne tím jednoho podvodníka z NYC, tč. ve funkci Swamp monster no.1.

R2
22. červenec 2019, 18:38

9 GW instalovaneho vykonu vetrnych elektraren zni docela dobre, pokud vezmeme do uvahy koeficient vyuziti kolem 40 %, tak to znamena zhruba 32 Twh elektriny rocne, z pohledu dnesniho trhu s elektrinou (cca 145 TWh) je to nezanedbatelne. Jenze pokud bude chtit New York nahradit bezemisnimi zdroji svou socasnou spotrebu energie, ktera cini priblizne 1000 TWh a jit pritom cestou masivni elektrifikace, tak 30 TWh uz nepusobi tak impozantne a to ani kdyz budeme uvazovat pomerne vyrazny posun k vyssi ucinnosti.

Emil
22. červenec 2019, 19:08

Přesně tak, když si uvědomíme, že budou muset něčím nahradit nejen zhruba třetinu z těch 1000 TWh, kterou vyrábějí z plynu, ale i podstatnou část z další třetiny, kterou vyrábějí jadernými elektrárnami většinou ze 70. let, a k tomu připočteme masivní elektrifikaci všeho ostatního, tak je těch 9 GW do roku 2035 jen "aby se neřeklo". Pokud tímto způsobem bude dekarbonizovat i každý další guvernér, tak tomu poslednímu před rokem 2050 nezbude nic jiného, než oznámit, že sliby nebyly zasazeny do reálného energetického rámce.

Jan Veselý
22. červenec 2019, 22:29

Kde jste Emile přišel na těch 1000 TWh v plynu? Když jsem se na to díval tady, tak fosilní zdroje vyrobí ročně ve státě New York cca 66 TWh elektřiny, JE 51 TWh a obnovitelné zdroje cca 45 TWh. Oněch 9 GW offshore VtE nějakých 40 - 47 TWh elektřiny (koeficient využití 50-60%). To je fakt velký kus spotřeby elektřiny. A k tomu si svoje přidají i FVE a onshore VtE.

R2
23. červenec 2019, 01:15

Emil ma na mysli energii, vy mluvite o elektricke, coz je docela rozdil, protoze ucinost premeny energie plynu na elektrickou neni 100% a plyn se nevyuziva jen pro vyrobu elektriny, ale hlavne na topeni a castecne i jako palivo v doprave (i kdyz to asi bude marginalni).

50-60 % je hodne optimisticky predpoklad. Pokdu takhle pristupuji k problemu politici v New Yorku, tak ji to dost usnadnuje sliby, ktere cini. S nadsazkou se nekdy rika, ze plany uhlikove neutralni energetiky stoji na smesi slunce, vetru, dreva a optimismu.

Jan Veselý
23. červenec 2019, 07:21

Kdepak, Emil myslí výrobu elektřiny v celých USA. Celková spotřeba zemního plynu ve státě New York je podle EIA 1 255 344 milionu kubických stop za rok (2017), což je cca 325 TWh/rok. Přibližně třetina se spotřebuje na výrobu elektřiny.

Podle Wind resource map, kterou publikoval pro USA NREL, mají offshore VtE u pobřeží Long Islandu obdobné podmínky jako jsou v Severním moři u pobřeží Dánska a Německa. Tam už není 50% koeficient využití žádná vzácnost. A to jde na trh nová generace turbín, kde výrobci deklarují ten koeficient o 20% vyšší.

Emil
23. červenec 2019, 08:31

Pane Veselý, já jsem nemyslel 1000 TWh v plynu, ale třetinu z 1000 TWh v plynu. Nicméně se musím omluvit, EIA uvádí některé údaje v tisích MWh a některé zase v BTU, což jsem si včera nevšiml, takže ten celek , ze kterého jsem vycházel, není 1000 TWh, ale zhruba třetinový. Tím pádem bude třetinová i ta druhá vlaštovka.

P.S: V tom Vašem odkazu chybí "href", takže se na něj bohužel nepodívám.

Jan Veselý
23. červenec 2019, 09:06

tady je ten odkaz znova a lépe.

Milan Vaněček
22. červenec 2019, 19:28

Je snad každému jasné, že současné instalace jsou jen prvé vlašťovky, těch 9GW bude také jen začátek, finálně američané počítaji s výrobou (off a on-shore) blížící se 50% spotřeby elektřiny.

Ale hned to nebude, ale jak se říká, sliby se slibují a blázni se radují.

Emil
22. červenec 2019, 19:42

Tak jestli první vlaštovka má vzlétnout s 9 GW do roku 2035 (tedy do poloviny onoho období), tak ta druhá vlaštovka bude muset být asi tak ve velikosti Airbusu.

Jan Veselý
23. červenec 2019, 07:59

Milane, aktuálně je v USA ve výstavbě 24 GW větrných elektráren a 80 GW je ve fázi přípravy. To vše za vlády Donald J.(offreyho) Trumpa, který "kope uhlí" a vyvolává do světa, že větrné elektrárny způsobují rakovinu. A příští rok je slušná šance, že po volbách budou mít Demokrati většinu v Senátu a pokud bude prezidentem Sanders nebo Warren, kteří už jasně deklarovali, že chtějí Green New Deal, to se teprve potom budou dít věci.

Jan Veselý
23. červenec 2019, 07:59
Loudil
23. červenec 2019, 09:03

"Uhelný " Trump může vykřikovat co chce, realita je ale úplně jinde. Stále pokračuje a bude pokračovat trend, který běžel už za Obamy = rychlý růst výkonu OZE, pád výroby elektřiny z uhlí na úkor plynu, pomalejší odstavování jádra na rozdíl od uhlí. USA mají velkou výhodu v tom, že spotřeba elektřiny už tam stagnuje , takže nemusí navyšovat celkový výkon, pouze nahrazovat jednu složku druhou, tedy uhlí s jádrem nahrazuje OZE s plynem.

Milan Vaněček
23. červenec 2019, 08:43

Amerika, kde je energetika řízena jednotlivými státy federace, ve větrných a slunečních elektrárnách jede naplno, ať je presidentem ten či onen. Na druhé straně jaderná energetika byla odsunuta na vedlejší (ztrátovou) kolej. Prezident ovlivňuje jen daňové úlevy (to je typický způsob podpory od republikánů či strategickou podporu-to jsou různé plány demokratů).

Technický pokrok nezastavíš v zemi která byla v minulém století vedoucí v technickém pokroku i vynálezech, i teď třeba Tesla je špičkou v elektromobilitě a ve zbraních jsou též špičkou (když management nepřeže nesmyslné šetření, jak to předvedli v Boeingu).

Jinak emil jen trolluje, diskuse s ním zbytečná.

Jan Veselý
23. červenec 2019, 09:16

Máte pravdu, ten hloupý podfukář nic ovlivnit nedokáže. Příští prezident by ovšem mohl podstatně ovlivnit ekonomiku fosilního byznysu v USA, může rušit jejich daňové úlevy, může zrušit Haliburton loophole, může zatrhnout těžbu bez poplatků na federální půdě, ... A celý přechod pryč od fosilní energie tak výrazně urychlit.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se