Soud dnes začal projednávat případ amatérského thaiboxera a rappera Lea Beránka, kterému hrozí až 12 let vězení za dvojí napadení. O potetovaném bitkaři nebylo už dlouho slyšet, a to z jednoho prostého důvodu, už přes rok sedí ve vazbě!

Státní zástupkyně Ivona Horská tvrdí, že Beránek se dopustil těžkého ublížení na zdraví, pokusu o ublížení na zdraví, nebezpečného vyhrožování se střelnou zbraní a trojnásobného výtržnictví.

První útok označil za past

První útok se stal loni 1. května ráno před klubem Ateliér na Starém Městě a zachytily ho pouliční kamery. Opilý Beránek tam jiného hosta nejprve opakovaně udeřil do hlavy, a když se jeho sok snažil vstát z pokleku, útočník ho nakopl do čelisti tak, že muž okamžitě ztratil vědomí a spadl na dlažbu. Způsobil mu otevřenou zlomeninu čelisti a otřes mozku.

Obžaloba hovoří o "opakovaných brachiálních útocích na obličej" a "knock-outování protivníka" a zdůrazňuje, že Beránek má zkušenost s kontaktními sporty. Beránek připustil, že muže napadl, a to po celonoční oslavě pálení čarodějnic. Podle jeho verze však šlo o dealera pervitinu, který před klubem mlátil jiného člověka a údajně udeřil i dívku, jež se zmlácenému snažila pomoci.

"Od malička jsem vychováván svojí matkou a otcem, že ženy se nemlátí. Nepřišel jsem se ten večer porvat, pouze se pobavit. Zabránil jsem tomu, aby ten útočník dál někoho napadal a někomu ubližoval," řekl obžalovaný. Nebezpečný kop byl podle něj automatickou reakcí naučenou z thajského boxu. "Já za to opravdu, opravdu nemůžu, že mi noha po téhle kombinaci (úderů) sama vykopne," přesvědčoval soudkyni. Svému bezvládně ležícímu protivníkovi nepomohl a z místa činu odjel.

Druhý útok přišel o pět dní později

Druhý útok se podle obžaloby odehrál o pět dní později v parku v pražské Lhotce. Beránek údajně nejprve srazil z lavičky svého invalidního vrstevníka, který chodí o berlích. Poté prý zbil teleskopickým obuškem mladíka, jenž se napadeného zastal, a dalšímu ze zastánců hrozil, že mu zastřelí psa. Na zvíře přitom údajně skutečně mířil střelnou zbraní a cvakal spouští, avšak výstřel z pistole nevyšel.

Beránek soudu předestřel zcela jiný příběh. Uvedl, že se do parku vydal o několik dní dříve, aby si obstaral drogy. Invalidního muže - svého spolužáka ze školy - pozval s několika dalšími lidmi k sobě domů, kde si od nich koupil pervitin. Po požití drogy v kombinaci s vodkou však začal usínat a měl problémy se srdcem, což ho vedlo k přesvědčení, že pozvaná parta mu podala jinou látku, aby mu mohla vykrást byt. Dne 6. května proto přijel s kamarádem a dalšími třemi lidmi, které údajně nezná, do parku znovu, aby situaci vyřešil. Popírá obvinění, že se porval, prý pouze nadával.

Podle Beránka si lidé z parku útok vymysleli, protože chtěli předejít tomu, aby šel na policii a udal je za to, že mu prodali nekvalitní drogu. Svědek, který byl bit obuškem, potvrdil, že v parku bitka nastala. Zároveň ale soudu řekl, že Beránka nezná a nikdy ho neviděl.

VIDEO: Leo Beránek u soudu a hrozí mu 12 let!

Fotogalerie
26 fotografií