Za týrání a vraždu tříletého chlapce z Loun hrozí otčímovi až výjimečný trest

  14:28
Státní zástupce podal k ústeckému krajskému soudu obžalobu na dvacetiletého muže, jehož viní z vraždy nevlastního tříletého syna. Dítě zemřelo v únoru v Lounech. Obžalovanému hrozí až výjimečný trest.

U domu, kde zemřelo dítě, vzniklo pietní místo. (21. 2. 2109) | foto: iDNES.cziDNES.cz

Žalobce muže obžaloval jen den poté, co policie ukončila vyšetřování a předala spis na státní zastupitelství.

Fotogalerie

„Státní zástupce měl průběh a výsledky přípravného řízení dokonale zmapovány, a nebyl proto problém rozhodnout ve velmi krátké lhůtě o dalším postupu v řízení,“ sdělil iDNES.cz náměstek šéfa krajských žalobců Dan Anděl.

Policie muže nejprve obvinila z těžkého ublížení na zdraví. Na základě výsledků pitvy však čin překvalifikovala na vraždu.

„Obžaloba byla podána pro zločin vraždy a zločin týrání svěřené osoby,“ dodal Anděl.

Oznámení o úmrtí nezletilého dítěte v Lounech přijala policie 16. února ráno. Ještě tentýž den zadržela podezřelého muže a následující den ho kriminalisté obvinili.

Mladík žil spolu se svou partnerkou a jejím synem v blízkosti ubytovny Oharka. Podle některých lidí bylo dítě týráno dlouhodobě. Mělo údajně vytrhané vlasy a po bytě byly skvrny od krve.

Mnozí o problémech rodiny věděli, nikdo však nic nenahlásil

O špatném zacházení podle příspěvků na sociálních sítích vědělo mnoho lidí, nikdo však nic nenahlásil.

„Rodinu dítěte, kde došlo k tragické události, nevedeme v evidenci ochrany mládeže orgánu sociálně právní ochrany dětí. Orgán sociálně právní ochrany dětí neobdržel žádné oznámení upozorňující na nepřiměřené zacházení s nezletilým dítětem,“ uvedla už dříve vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví lounského městského úřadu Iva Vildová.

Několik měsíců před úmrtím chlapce prý však přesto k rodině sociální pracovníci přišli, a to na žádost kmenového úřadu, pod jehož kuratelu dítě spadalo. V Lounech totiž nemělo trvalý pobyt. Podle Vildové se v tu dobu vše jevilo v pořádku.

„Bylo to na počátku listopadu roku 2018. V této době nebyly místním šetřením shledány žádné indicie, které by nasvědčovaly nepřiměřenému zacházení s nezletilým dítětem,“ doplnila vedoucí odboru.

Týden po chlapcově smrti se v Lounech se konala pieta. Pietní místo vzniklo u morového sloupu na lounském Mírovém náměstí, lidé tam zapalovali svíčky a přinášeli plyšáky.

24. února 2019