Hlavní obsah
Článek

Herecké mistrovství výjimečné umělkyně Dany Medřické (†62) asi není třeba blíže představovat. Nicméně v paměti divadelních diváků zůstane navždy zapsaná jako Erži Orbánová ze slavné Kočičí hry (mimochodem, hra měla 403 repríz) a ti televizní si ji jistě pamatují jako Marii z dramatu Romeo a Julie na konci listopadu (1971) nebo jako maminku Hanákovou z komediálního seriálu Taková normální rodinka (1971).

Zahrála si také doktorku Fastovou v seriálu  Nemocnice na kraji města, který o prázdninách reprízuje Česká televize.

Divadelních, filmových i televizních rolí ale odehrála Dana Medřická bezpočet a zazářila v každé z nich – byla to herečka, která každé postavě dodala plnokrevný projev bez zbytečného patosu.

Odmalička chtěla být herečkou

Narodila se 11. července 1920 a o své kariéře měla jasno už od šesti let. Po zhlédnutí dětského představení Radúze a Mahuleny se totiž rozhodla, že bude hrát divadlo. Jak už to tak bývá, otec byl proti, zatímco matka sen své dcery tajně podporovala.

Dana si nakonec prosadila svou a po gymnáziu šla na konzervatoř. Tu sice nedokončila, ale na „prkna, která znamenají svět“, se přesto dostala. Vystřídala několik scén, až v roce 1960 zakotvila v Národním divadle, kde působila až do své předčasné smrti v roce 1983.

Všichni muži z ní byli paf

Byla to nesmírně okouzlující dáma, která nikdy neměla nouzi o mužskou pozornost, což potvrdil mimo jiné i kolega Martin Růžek (†77): „Mohl jsem na ní oči nechat,“ řekl o jejich prvním setkání.

Nebyl zdaleka jediný, kdo propadl jejímu kouzlu. Také Luděk Munzar (†85) rád vyprávěl, že byl v mládí do Dany Medřické tak zamilovaný, že na ni čekával před divadlem a – coby neznámý mladík – s ní pak jezdíval její tramvají, stál nad ní, a když tramvaj cukla, jakoby nechtěně se jí občas dotkl.

Hleděla do rakve svému dítěti

Herečka se záhy po válce provdala za o 18 let staršího herce Václava Vydru (†76). V červenci 1946 se jim narodil chlapeček Václav, který ale v únoru následujícího roku zemřel. Hrůza, kterou by neměl zažít žádný rodič… Přesto i v den jeho pohřbu stála Medřická na jevišti - nechtěla, aby se kvůli ní rušilo představení.

Na druhé dítě si pak musela počkat dlouhých deset let. Syn Václav Vydra (63) dnes kráčí v hereckých šlépějích obou rodičů a je také známým „koňákem“.

„Smrt Vašíčka prvního máma nikdy nepřekonala. Ten pocit bezmoci a zoufalství zůstal hluboko v ní,“ uvedl syn v knize Vaše Dana Medřická.

Pozdní lásku přervala smrt

Když hereččin manžel v roce 1979 zemřel, zhroutil se jí svět podruhé. Na obzoru se naštěstí objevil Španěl Artemio Precioso Ugarte (†90), který žil v 50. letech v Praze, a už tehdy byl jejím velkým obdivovatelem.

A Medřická pak, stejně jako její hrdinka Marie z filmu Romeo a Julie na konci listopadu, prožila pozdní lásku. Bohužel, jejímu štěstí osud mnoho času nedopřál. Manželství s Artemiem trvalo jen něco málo přes rok, když 21. ledna 1983 zemřela náhle na selhání srdce.

Co o ní možná nevíte

Určitě si vybavíte, že jako maminka Hanáková v Takové normální rodince své repliky často prokládala operními áriemi. Nápad, že by její postava mohla zpívat, byl hereččin, a režisér Jaroslav Dudek (†68) ho rád akceptoval.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám