Opozice navrhovala změny v odvolávání žalobců. Vláda byla proti

Události: Vláda odmítla opoziční návrh změn v odvolávání žalobců (zdroj: ČT24)

Vláda odmítla návrh opozičních Pirátů, ODS a lidovců na změny ve jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Předlohu podporovala i protikorupční organizace Rekonstrukce státu. Podle ministrů je ale materiál nedokonalý. I kvůli požadované nezávislosti státních zástupců se opakovaně konaly protivládní demonstrace.

Návrh novely o statním zastupitelství z pera opozičních stran je podle nevládních aktivistů konsenzuální předlohou. „Je nejrychlejší cestou k zavedení neodvolatelnosti nejvyššího státního zástupce a posílení nezávislosti státního zastupitelství jakožto celku,“ říká analytik sdružení Rekonstrukce státu Věnek Bonuš.

Podle vládních legislativců ale předloha postrádá například úpravu postupu výběru vhodných kandidátů na místa vedoucích žalobců. Problematické je podle Strakovy akademie také zrušení institutu výtky, kterým je nyní možné řešit drobné nedostatky v činnosti státních zástupců.

Vláda podporuje vlastní návrh

Kabinet podle podkladů pro pondělní schůzi podporuje záměr posílení nezávislosti státních zástupců, ale s tím, že změny musí být „promyšlené, koncepčně jednotné a vzájemně provázané“. „Z tohoto důvodu vláda prosazuje návrh novelizace zákona o státním zastupitelství připravený v gesci ministerstva spravedlnosti, který bude všechny tyto požadavky splňovat,“ stojí v předběžném stanovisku pro zákonodárce.

Podle Rekonstrukce státu ale vládní návrh obsahuje problematické momenty. „Přináší některé kontroverzní změny, jednou z nich je posílení vlivu exekutivy na výběr vedoucích státních zástupců,“ říká Věnek Bonuš. Ministryně spravedlnosti už slíbila úpravy ve svém návrhu.

Ve hře jsou nyní hned čtyři obdobné návrhy, liší se některými parametry. Novelu podali už dříve poslanci opozičních TOP 09 a STAN, svou úpravu chystá také Senát. Jedním z hlavních cílů všech návrhů je zavedení možnosti odvolání vedoucích státních zástupců výhradně prostřednictvím kárného řízení. Vláda by napříště nemohla odvolat nejvyššího státního zástupce bez udání důvodu a ministr spravedlnosti ostatní vedoucí žalobce pro závažné porušení povinností. 

Opoziční novely i senátní předloha souvisejí s výměnou ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou (oba za ANO). Spolu s ní se totiž objevily obavy z toho, že by nová ministryně mohla odvolat nejvyššího státního zástupce, což ale Benešová popírá. Za nezávislost justice a proti Benešové i premiéru Andreji Babišovi (ANO) se v Česku konala masivní shromáždění organizovaná spolkem Milion chvilek.