Zavřít reklamu

Tchaj-wanský výrobce polovodičů, zkráceně TSMC, se v minulosti při tvorbě procesorů do jablečných telefonů dostatečně velmi osvědčil a tak je velmi pravděpodobná, že bude spolupráce těchto dvou gigantů pokračovat i nadále. Nyní firma ústy svého ředitele správy financí znovu potvrdila plán pro první polovinu roku 2020, ve které se zaměří zejména na výrobu 5nm procesorů, kterých bychom se měli dočkat už v iPhonech pro příští rok, jelikož se v minulosti k využití nejnovější možné technologie Apple u procesorů vždy odhodlal. To však samozřejmě jen v případě, že se nová technologie osvědčí na jedničku.

TSMC stojí za většinou dosavadních procesorů od Applu  a nejednou svět přesvědčil, že důvěra Applu v něj je naprosto oprávněná. Ostatně, loňský iPhone XS byl osazen vůbec prvním komerčně prodávaným 7nm procesorem, který dokázal už tak brutální výkon svého předchůdce A11 Bionic ještě velmi slušně posunout. Letošní iPhony se mají dle dostupných informací dočkat opět „jen“ 7nm procesorů, byť oproti loňsku mírně vylepšeným, avšak pro příští rok už na ně Apple u svých iPhonů vsázet nebude. 5nm procesory totiž nabídnou v porovnání se 7nm vyšší výkon a nižší energetickou náročnost, která se stává v posledních letech čím dál tím důležitější.

Uvidíme, jak se nakonec chystané čipy uchytí. Pokud se jich však v iPhonech pro příští rok skutečně dočkáme, budeme je moci velmi pravděpodobně označovat v mnoha ohledech za revoluční. Kromě nového typu procesorů totiž přinesou i podporu 5G sítí a snad i menší či dokonce žádný výřez v displeji. Spekuluje se i o návratu Touch ID a dokonce 3D senzorech pro fotoaparát. Vše však ukáže až čas.

Dnes nejčtenější

.