Hovory o Hovorkovi. Dobrý, nebo chybující? Slavia s Plzní (a překvapivě s Opavou) v trháku už po 2. kole!

Hovory o Hovorkovi. Dobrý, nebo chybující? Slavia s Plzní (a překvapivě s Opavou) v trháku už po 2. kole!
PROCHÁZKA LIGOVÝM DĚNÍM

Nečekaně brzy, už po dvou kolech nového ligového ročníku, se oddělili s plným počtem šesti bodů dva největší favorité – mistrovská Slavia Praha a vicemistrovská Viktoria Plzeň. Sešívaní v neděli večer rozstříleli Na Stínadlech domácí Teplice 5:1, Západočeši už v pátek dobyli zásluhou lepší druhé půle Liberec (2:1). Spolu s nimi ve stoprocentní trojce nečekaně trůní loňský nováček z Opavy, který po výhře v Českých Budějovicích vyhrál 1:0 i doma nad Příbramí. A pak už je tříbodový odstup. To i proto, že v patnácti prvních zápasech (pondělní dohrávku Karviná – Baník nepočítáme), došlo jen k jediné remíze v duelu Příbram-Teplice (1:1), což je dosti neobvyklé.

Neobvyklé je i to, že slávističtí fanoušci i po suverénní výhře 5:1 na cizím hřišti vedou debaty o tom, zda jejich stoperská dvojice Kúdela - Hovorka funguje, jak by měla. Hlavně o druhém jmenovaném je řeč. Od pochvalných ód až po těžkou kritiku.

Slávisté v každém případě zvládli úvod ligy s dvěma zápasy venku (k čemuž je donutilo dvoudílné červencové řádění německé metalové kapely Rammstein v Edenu a následné nutné úpravy trávníku) výsledkově skvěle. Po výhře 1:0 v Csaplárově Zlíně, kde, jak říkal trenér Jindřich Trpišovský nebyli červenobílí ještě kondičně fit, protože to riskli s natažením jinak velmi krátké přípravy o týden, dominovali v neděli v Teplicích. Kdyby Ševčík a Souček v první půli a Van Buren a Júsuf ve druhém dějství proměnili své další velké šance, mohla Slavia Teplickým i s úroky vrátit rekordní prohru z Edenu ze srpna 2013 v poměru 0:7 a překonat i květnové vítězství Mladé Boleslavi, která Na Stínadlech v úvodním zápase play off ve skupině o účast v Evropské lize vyhrála dokonce 8:0.

 

Tabulka pravdy hovoří pro Slavii

Ovšem pozor, výhru v Teplicích nemožno přeceňovat, Severočeši tu domácí vítězství slavili naposledy 30. března 2019 (2:0 nad Slováckem), od té doby mají hrozivé skóre 2:15… V každém případě si ale zapsala Slavia do tabulky šest kladných bodů z venku, čímž vede tabulku nejen o skóre.

„Jsme hodně spokojení. K začátku sezony jsme měli velký respekt, v prvních čtyřech kolech hrajeme třikrát venku, nemáme k dispozici hřiště, byla krátká příprava, reprezentanti se připojovali později. Jsme rádi, že jsme do toho takhle vstoupili. Myslím, že postupem času jsou naše výkony kvalitnější, každý týden jsme o kousek dál. Šest bodů je skvělých,“ pochvaluje si trenér Jindřich Trpišovský.

 

Trpišovský: „Stanciu skóroval, ale kazil a je ve skluzu“

Ve druhé půli naskočila do hry i exsparťanská rumunská posila Nicolae Stanciu a dala po skvělé přihrávce Petra Ševčíka (tento muž nedělního zápasu si připsal hned tři gólové asistence!) záhy gól.  „To je jistě velké pozitivum. Jinak ale Nico kazil mnohem víc, než je zvyklý. Normálně to nedělá.Chtěli jsme, aby byl Stancius týmem, i když má pořád velké manko. Každá jeho minuta na hřišti je do plusu pro všechny. Trénuje víc než ostatní, je v jiném režimu, je tři neděle ve skluzu za ostatními. Jak ho budeme dál nasazovat? Bude záležet na stavu zápasu a typologie soupeře. Bude nastupovat podle toho, jak se bude utkání vyvíjet. Je výborné, že jsou teď jen týdenní zápasové cykly, máme dost prostoru Nica zatížit,“ vysvětluje Trpišovský.


Velebený i kritizovaný stoper Hovorka

Slavia po nečekaném odchodu africké stoperské dvojice Deli - Ngadeu, nejlepší v české lize, řeší, jak optimálně složit nové duo. „Situace je taková, že hrají Ondra Kúdela a David Hovorka. Myslím, že od obou to byl v Teplicích top výkon až na jednu situaci. Hovorka snad neprohrál vzdušný souboj a ukázal přednosti, které má. Máme Michala Frydrycha, kterého jsme už před letní přípravou chystali na návrat na post stopera. Může tam hrát Alex Král nebo i Vláďa Coufal. Kvalitativně i personálně tento post obsazený máme. Narovinu říkám, že teď o nikom neuvažujeme. Stejně kdyby někdo přišel, bude mu trvat, než si zvykne na náš styl hry, bylo by to dlouhodobé. Rozhlížíme se, spíš do zahraničí. Spíš do budoucna bychom chtěli přivést hráče, kterého bychom si připravili. Přivést hráče na úrovni Simona a Míši z Evropy v jejich kvalitě je nereálné. Nějaká jména máme, některá padla, protože jsme se nedohodli. Jsme spokojení s hráči, které máme. Myslím, že i s nimi to zvládneme,“ tvrdí Jindřich Trpišovský.

V tom se ovšem shodne jen s částí slávistických příznivců, která hlavně Hovorku za teplický výkon rovněž chválí. Jiní ovšem oponují, že první gól i další kritická situace (už za stavu 1:3), kdy David Hovorka hasil požár za cenu „žlutého“ faulu, jdou za exsparťanským stoperem. Proč? Protože prý dvakrát krátce za sebou neuhlídal útočníka Pavla Vyhnala, shodou okolností naopak bývalého odchovance Slavie.

Kritici varují, že opravdové schopnosti této nové dvojice prověří až těžší soupeři, především pak v pohárové Evropě. Tam by se podle nich mohl nevyplatit i velký festival zahozených šancí (viz výše).

 

Úspěšná plzeňská generálka na Olympiakos

Evropská zkouška čeká už o měsíc dřív vicemistra z Plzně, který již v úterý doma v úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů přivítá řecký Olympiakos Pireus (23. 7., 19.00, vysílá ČT Sport).

V Liberci to bude mít každý těžký a uhrát tady tři body je velice dobrý výsledek,“ byl proto po páteční generálce (2:1) pod Ještědem spokojený trenér Viktorky Pavel Vrba. „Podle mého názoru Liberec odehrál velice dobré utkání, byl silný v osobních soubojích a hrál velice vysoko. V některých fázích utkání se nám to dařilo překonávat, někdy jsme s tím měli problém. Dvě výhry na úvod sezony? Samozřejmě je to ideální, ale hodnoťme ten start až po pěti šesti kolech, kdy doopravdy uvidíme, jak na tom jsme, protože liga se teprve rozjíždí,“ brzdil plzeňský optimismus Vrba.

„Ovšem určitě je to pro nás před úterým dobře, protože nás čeká určitě nejtěžší soupeř na začátku této sezony. Víme, že pokud uspějeme, tak je to obrovský úspěch pro plzeňský fotbal,“ prohlašuje plzeňský trenér před úterním duelem s Olympiakos Pireus.

 

Sparťan Jílek si oddechl, byl nervózní

Na rozdíl od Slavie hrála Sparta dva úvodní sezony 2019/2020 naopak doma na Letné. Po minulé senzační prohře 0:2 se Slováckem panovaly na Letné před střetnutím s Radovým Jabloncem velké obavy a nervozita.

Nakonec ale sparťané se čtyřmi změnami v sestavě zabrali a v sobotu proti Jablonci po zlepšeném výkonu zaslouženě vyhráli 2:0 (góly Adam Hložek a Guélor Kanga krásnou dalekonosnou střelou) naopak oni.

„Udělali jsme první krok, ale na hráče mám ještě vyšší nároky. Chtěli jsme, aby fanoušci cítili po prohře se Slováckem naši reakci. Bylo to hlavní téma celého týdne a motto zápasu. A byl to skutečně diametrálně odlišný výkon, nasazení a ve většině zápasu i vyšší kvalita než minul proti Slovácku. Ano, musím přiznat, že mi spadl kámen z srdce. Když jsme v první půli proti Jablonci neproměňovali šance, znervózněl jsem. Ne, že bych nevěřil, ale pohrdnout takovými možnostmi... Pak se může stát, že zápas nezvládnete. Byla to jasná odpověď, ale taky jen první krok k tomu, abychom nastavili správný směr,“ říká nový sparťanský kouč Václav Jílek. Teď to jeho mužstvo musí potvrdit příští pondělí v Českých Budějovicích, které v sobotu na rozdíl od Sparty naopak Slovácko 2:0 porazily, a navíc na jeho půdě!

 

Velká „klokaní“ reputace

Reputaci si po premiérové prohře 0:2 v Jablonci výrazně v neděli odpoledne v rozšířeném Ďolíčku napravila i Bohemka. Ta zatím jako jediná využila možnosti k návratu ochozů k stání, rozšířila tak kapacitu legendárního stadionu na 6300. což oslavila nečekaně vysokou výhrou 3:0 nad dalším českým pohárovým zástupcem z Mladé Boleslavi. Výsledek 3:0 svítil už před pauzou, když se kromě Kamila Vacka trefili v závěru prvního dějství i nováčkové v týmu – Jakub Podaný (host z Dukly nádherně skóroval levačkou z volného přímého kopu) a Petr Hronek (host ze Zlína).

Před minulou sezonou 2018/2019 trenér „klokanů“ Martin Hašek snil o účasti ve skupině o titul – o 1. až 6. místo. A byl z toho na jaře krutý boj o holou záchranu před baráží, před kterou tým zachránil až v poslední vteřině květnového nadstavbového duelu s Opavou (1:1) svým gólem osmatřicetiletý veterán Josef Jindřišek (v neděli přeškolený na stopera).

Letos už se o vzletných cílech ve Vršovicích raději nemluvilo. Pokud by ovšem Bohemians hráli každý zápas v Ďolíčku, kde se jim minulý ročník vůbec nedařilo, jako nyní proti Mladé Boleslavi, mohli by pomýšlet nečekaně vysoko. Na Bolku s „exklokany“ – trenérem Jozefem Weberem a hráči Lukášem Budínským a Michalem Hubínkem – vyzráli totiž dokonale.