Zavřít reklamu

Jídlo představuje pro mnohé z nás nejen věc potřebnou k životu, ale také určitou formu relaxace či odměn. Pravdou však je, že na přípravu kvalitních pokrmů nemáme kvůli hektické době častokrát mnoho času a tak se stravujeme v nejrůznějších podnicích, které si za své pokrmy účtují mnohdy relativně vysoké ceny. Možná i proto tak není výjimkou, že jim některá předpřipravená jídla zůstanou a restauracím či kavárnám tak nezbývá nic jiného, než si je rozdělit mezi zaměstnanci či je zlikvidovat. To však mnohým lidem trhá srdce, jelikož podobné plýtvání jídlem rozhodně není ničím chvályhodným, byť za to mnohdy podniky ani nemohou, protože proti nim hrají mnohdy nejen vyšší ceny, ale i časové normy pro podávání určitých jídel, které je třeba striktně dodržovat. O to víc mě potěšila novinka s názvem Nesnězeno, která právě s plýtváním jídla efektivně bojuje. 

O aplikaci Nesnězeno a stejnojmenném webu se toho alespoň dle mého krátkého průzkumu v okolí moc neví, což je rozhodně škoda. Jejím hlavním posláním je totiž pomoci restauracím, kavárnám, různým stánkům s občerstvením a dalším místům s prodejem hotového jídla prodat nadbytky jídal připraveného na daný den a to mnohdy za zlomek ceny. Pokud se tedy například restauraci nepovede zcela ideálně odhadnout počet meníček a po 14. hodině už je jasné, že si je na oběd již nikdo dát nepřijde (,jelikož mnohdy ani nejsou v klasickém jídelním lístku), je možné tyto přebytečné porce přidat do aplikace či na web za zvýhodněnou cenu a “zbavit” se jich takto. Restaurace za ně utrží alespoň nějaké peníze, jídlem se zbytečně neplýtvá a strávník má plnohodnotné jídlo za velmi příznivou cenu. Jedná se tedy bezesporu o skvělou věc s mnoha plusy. 

Měst zatím není mnoho, podniků však ano

Podniků je ve službě již zapojeno relativně hodně, avšak zatím pochází jen z Brna, Olomouce, Ostravy, Českých Budějovic a Prahy. Zároveň nečekejte, že každý podnik přidá do aplikace denně nějaká zlevněná jídla. Jedná se totiž skutečně jen o přebytky či jídla, u kterých je jasné, že by do druhého dne již nevydržely či je již není možné právě kvůli uplynutí doby určené pro podávání prodávat. Obecně se však dá říci, že nabídka je vždy skutečně pestrá a nechybí v ní jak klasické obědy, tak i různé dezerty. Vše si můžete prohlédnout na fotkách přímo v aplikaci a díky tomu se rozhodnout, zda máte na danou věc zrovna chuť či nikoliv. Zároveň je potřeba mít v paměti i to, že počty nadbytků nejsou logicky neomezené a tudíž platí obligátní heslo “Kdo dřív přijde, ten dřív mele,” respektive v tomto případě bere. Vše přitom probíhá přímo přes aplikaci či web a to velmi jednoduše. Zarezervovaná jídla si navíc můžete vyzvednout mnohdy až do zavíračky daného podniku, což lze též považovat za velké plus. 

Pokud vám tedy stejně jako mě plýtvání jídlem vadí a rádi se zároveň najíte levně, aplikace Nesnězeno by se vám mohla líbit. Je totiž nejen hezky zpracovaná, ale i velmi užitečná a dokáže vám navíc ušetřit nemalé peníze. Například pro studenty se tedy jedná o appku, která je svým způsobem z kategorie must have. 

Dnes nejčtenější

.