Co se mohou masožravci naučit od vegetariánů

Co se mohou masožravci naučit od vegetariánů

Prakticky všechny výzkumy srovnávající zdraví masožravců a vegetariánů skončily ve prospěch druhých jmenovaných. Není to však proto, že by byl život bez masa o tolik zdravější, to jen masožravci páchají více přestupků proti zásadám zdravé výživy.

Maso je zdroj velice kvalitních bílkovin a dalších důležitých živin a v zásadě na něm není nic nezdravého. Přesto se ale vyplatí vegetariánským jídelníčkem alespoň inspirovat.

Sázka na pestrost

Jídelníček masožravců je často jednotvárný : maso, k němu knedlík, brambory či rýže a na tom všem nějaká omáčka či šťáva. Na talíři vegetariánů se naproti tomu objevuje pestrá paleta obilovin a luštěnin. Proč si ale k masu nedat třeba bulgur, pohanku či jáhly?

Více zeleniny

Zvládnete denně zkonzumovat doporučovaných 500 g zeleniny a ovoce? Pokud patříte mezi masožravce, spíše ne. Vegetariánské recepty ovšem mnohem častěji obsahují zeleninu jako nedílnou součást, což její celkový příjem výrazně navýší.

Více rostlinných bílkovin

Vegetariáni se sice živočišným bílkovinám nevyhýbají, kromě mléčných výrobků a vajec však častěji zařazují i rostlinné zdroje proteinů: luštěniny, tofu a další sójové výrobky, rostlinná masa… To vše je mnohem lépe stravitelné než klasické maso, takže je snazší dostat do těla potřebné množství bílkovin i při náročném, například dvoufázovém tréninku.

Ořechy, semena, celá zrna

Vegetariánská strava většinou obsahuje větší podíl ořechů, semen a celozrnných obilovin. Ty jsou zdrojem řady vitaminů a minerálů, esenciálních nenasycených mastných kyselin, vlákniny a snadno stravitelných bílkovin.

Zdravější spektrum tuků

Dnes už sice odborníci nedoporučují vyřadit ze stravy všechny živočišné tuky, přesto však jejich nadbytek v jídelníčku patří mezi rizikové faktory pro zdraví. Ve vegetariánském jídelníčku chybí tučná masa a uzeniny, tedy velmi bohaté zdroje živočišných tuků, zato je tu více rostlinných olejů, semen, ořechů…

Léto patří bobulím

Bobulovité ovoce patří k tomu nejzdravějšímu, co se může na našem talíři objevit. Využijte proto jeho vrcholící sezonu, kdy si ho můžete natrhat v přírodě či na zahradě – čerstvé a bez pesticidů. A které si dát?

Třešně: obsahují antioxidanty, které výrazně urychlují regeneraci po zátěži.

Borůvky: mají vysoký obsah antioxidantů a železa, posilují cévní systém, působí antibakteriálně, čistí ledviny.

Maliny: působí protizánětlivě, pomáhají při bolestech kloubů a při kvasinkových infekcích, obsažená kyselina ellagová je silným hráčem v prevenci rakoviny a nemocí srdce a cév.

Ostružiny: mají silný antioxidační a protizánětlivý efekt, podporují imunitu, regeneraci, zlepšují průtok krve a působí pozitivně na mužskou potenci.

Brusinky: podporují léčbu močových infekcí a žaludečních vředů, brání oxidaci LDL cholesterolu, podporují regeneraci.

Veteráni potřebují více bílkovin

Když je vám více než 40, musíte počítat s tím, že budete po intenzivní zátěži hůře reagovat. Podle výzkumu zveřejněného v International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism však můžete rychlost regenerace výrazně zvýšit, pokud budete po tréninku konzumovat více bílkovin. Zatímco mladým běžcům stačí po zátěži pro podporu regenerace množství cca 20 g proteinů, běžci od 40 let výše by si jich měli dopřát 35–40 g.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock